Την στρατηγική που κρύβεται πίσω από την επίτευξη του στόχου για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας του πληθυσμού ενάντια στον κορονοϊό με στόχο τους προσεχείς δύο μήνες –Ιούλιο και Αύγουστο– να μην χαλαρώσουν οι ρυθμοί του εμβολιασμού, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση πατώντας στις ράγες των δύο πρώτων σταδίων της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας από πλευράς της πολιτείας, τα οποία εισηγήθηκε η επιτροπή βιοηθικής και δεν είναι άλλα από α) την εκστρατεία στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εκούσιο εμβολιασμό και β) μέτρα – δέλεαρ και διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, μετά την προπληρωμένη κάρτα ελευθερίας των 150 ευρώ για τους νέους που θα «τσιμπηθούν» από 18-25 ετών και τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε αμιγείς και μικτές αρχής γενομένης από τις 15 Ιουλίου, ξεκινάει σε πέντε ημέρες από την Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ατόμων που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα είτε ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.

Τα «τσιμπήματα» των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ

Από τις 6 Ιουλίου και μετά δηλαδή αρχίζουν σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, μετά από συνεργασία με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου με στόχο την τόνωση των τοπικών οικονομιών.

Εκστρατεία πειθούς… από άμβωνος

Την παρότρυνσή της εκκλησίας και μέσα από τα κηρύγματα των ιερέων στο ποίμνιο, προκειμένου οι δύσπιστοι να πειστούν να εμβολιαστούν, για να θωρακιστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από το φονικό ιό που μεταλλάσσεται και να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Θετικά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού ο κ.κ. Ιερώνυμος απαντώντας: «Δεν μπορεί η επιστήμη με τη θρησκεία, με την πίστη μας στο προκείμενο θέμα να είναι αντίθετη.

Έτσι λοιπόν είναι βασική μας αρχή και το κάναμε, και θα το κάνουμε συνέχεια, ώστε να γίνει πεποίθηση στο θέμα αυτό. Έτσι μόνο μπορεί να δημιουργηθεί το τείχος που θα μας προφυλάξει από ό,τι πιθανόν καινούργιο να προβάλλει. Επομένως δεν έχουμε καμία αντίρρηση, θα το κάνουμε και πάλι και όσες φορές χρειαστεί».

Επόμενος «σταθμός» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Κοντά στο τρίτο στάδιο της κλιμακούμενης πρωτοβουλίας – αυτό της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ως έσχατη λύση- για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού βρίσκεται η κυβέρνηση μελετώντας την επιβολή του μέτρου πέραν του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων και άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες σε κλειστές συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου στο «μικροσκόπιο» βρίσκεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε τμήματα και ειδικές μονάδες σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό και ΕΚΑΒ, ενώ συζήτηση έχει γίνει και για τους εκπαιδευτικούς. Και όλες αυτές οι συζητήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε την προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ.