Όγδοη ημέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα η σημερινή, ενώ αναμένεται νέα άνοδος του υδράργυρου τις επόμενες ημέρες, οι οποίες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για τον καιρό, θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας, όπου θα προκαλέσουν νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον προγνωστικό χάρτη στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου στο ύψος των 1500 μέτρων), τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06 οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, θα αρχίζουν να κινούνται προς τη χώρα μας (Χάρτης 1), με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Χάρτης 1. Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου σε ύψος 1500 μέτρων) για την περιοχή της Ευρώπης για τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06. Το επίπεδο των 850 hPa, χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα. 

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr δείχνουν πως την Τρίτη 29/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 37-39 ⁰C, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C.

Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 35-37 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 38 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 33-34 ⁰C. Στο Χάρτη 2 παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για τις μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 29/06.

 Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες την Τρίτη 29/06, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. 

Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Τρίτης 29/06, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.

Επισημαίνεται ότι:

  • Θα διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή επίπεδα θερμοκρασίες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα.
  • Οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας.
  • Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις σκόνης κυρίως στα δυτικά και νότια.

Καιρός: Ο χάρτης πρόβλεψης για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Τρίτη 29 Ιουνίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορία 3 σε Αττική, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σε νησιά ανατολικού Αιγαίου.