Το καλοκαίρι στην Ελλάδα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Ο ήλιος, η θάλασσα και οι αμμουδιές προσφέρουν σ’ όλους μας ένα ειδυλλιακό τοπίο βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Για να συνεχίσουμε όμως να απολαμβάνουμε το ελληνικό καλοκαίρι, έτσι όπως έχουμε μάθει και μας αξίζει, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να διατηρούμε τη θάλασσα και τις ακτές καθαρές.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό τον τομέα και όλα ξεκινάνε από την ατομική προσπάθεια του καθενός να διατηρεί την οικολογική του συνείδηση και να μην επιβαρύνει το θαλάσσιο τοπίο με το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Επειδή όμως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει πιο σοβαρή απαιτούνται πιο οργανωμένες και προσεγμένες πρωτοβουλίες ως προς αυτή την προσπάθεια. Έτσι, η P&G με τη δύναμη των προϊόντων της Ariel, Fairy, Pampers κ.α και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με την καταδυτική ομάδα της iSea, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω» που υλοποιούν από το 2018 έχουν πραγματοποιήσει 138 παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς ενώ έχουν συγκεντρωθεί και απομακρυνθεί περισσότεροι από 46 τόνοι απορριμμάτων.

Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η προσπάθεια συνεχίζεται για 4η συνεχή χρονιά. Μέσα από το πρόγραμμα «Προσφέρω» οι συμμετέχοντες στοχεύουν στον καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών και ακτών από απορρίμματα. Οι φετινές δράσεις περιλάμβαναν υποβρύχιους καθαρισμούς από την καταδυτική ομάδα της iSea σε συνεργασία με τοπικά καταδυτικά κέντρα και άλλους φορείς, ολοκληρώνοντας με επιτυχία 60 επιπλέον υποβρύχιους καθαρισμούς στο Βόρειο Αιγαίο

Αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό απορριμάτων που συγκεντρώθηκαν από τον Μάϊο του 2018 μέχρι σήμερα, γρήγορα αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Ίσως η πρόσφατη κρίση υγείας που περνάμε όλοι μας με την πανδημία του Covid-19 να μας κάνει να αναλογιστούμε και να επανεξετάσουμε τους τομείς δράσεις μας και να εστιάσουμε περισσότερο, τόσο στην ατομική μας υγεία, όσο και σε αυτήν του πλανήτη μας.

Το πρόγραμμα «Προσφέρω» αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία που συμβάλλει δραστικά στον καθαρισμό των ελληνικών θαλασσών και ακτών και δρα καταλυτικά στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τα υδάτινα απορρίμματα.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κα Αναστασία Χαρίτου, Υπεύθυνη προγραμμάτων της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, δήλωσε ότι: «Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και της σημαντικής στήριξης των καταναλωτών και των εθελοντών, γινόμαστε όλοι μαζί μια ομάδα και αντιμετωπίζουμε αυτήν την περιβαλλοντική πρόκληση από κοινού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο μας, για να απολαμβάνουμε όλοι πιο καθαρές θάλασσες και ακτές στην Ελλάδα μας».

Ας πάρουμε παράδειγμα όλοι μας από τέτοιες δράσεις και ας τις ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε το ελληνικό καλοκαίρι σε καταγάλανες θάλασσες και πεντακάθαρες ακτές. Διότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.