Με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» οι δικαιούχοι που έλαβαν ή θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα θα μπορούν με ένα κουπόνι να προμηθευτούν δωρεάν ίντερνετ για ένα έτος αλλά και λάπτοπ και τάμπλετ, σύμφωνα με το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών.

Το πρόγραμμα «Υπηρεσίες Ψηφιακής Αλληλεγγύης στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Σύγκλισης» προγραμματίζεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 15η Οκτωβρίου 2014 και θα διαρκέσει έναν χρόνο.

Στόχος της δράσης «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» είναι η μείωση του ψηφιακού χάσματος και η άρση του αποκλεισμού από τις ψηφιακές τεχνολογίες των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Η συγκεκριμένη δράση θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν υποστεί σοβαρές εισοδηματικές απώλειες, να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο καθώς και βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Η δράση αφορά στις οκτώ περιφέρειες αμιγούς στόχου σύγκλισης της χώρας, όπου συμπεριλαμβάνονται η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη, και θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση κουπονιού «Ψηφιακής Αλληλεγγύης», το οποίο θα ανταλλάσσεται στις συνεργαζόμενες με τη δράση επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα:

– να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ευρυζωνική (σταθερή ή κινητή) σύνδεση στο διαδίκτυο μέχρι την 31/10/2015

– να αποκτήσουν τον απαιτούμενο βασικό εξοπλισμό πρόσβασης στο διαδίκτυο, δηλαδή ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου tablet ή φορητό υπολογιστή τύπου netbook ή laptop

– να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υποστήριξη στο χώρο τους για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και για τη χρήση βασικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.