Το ξέσπασμα της Περιστέρη λίγο πριν τον νεκρικό θάλαμο

Οι ενδείξεις για σύληση δεν φτάνουν μέχρι τον τρίτο θάλαμο


ΕΛΛΑΔΑ
7:53
19/09/2014
Το ξέσπασμα της Περιστέρη λίγο πριν τον νεκρικό θάλαμο
8
loading

Ξέσπασε η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη εκφράζοντας την αγανάκτησή της για όσα ακούγονται γύρω από τον τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου και εξέφρασε τον προβληματισμό της ότι αυτό γίνεται για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Υπογράμμισε ότι η ανασκαφή γίνεται «όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος».

Μάλιστα δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα Δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους» επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.

«Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο και δεν αποκλείεται να υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Μάλιστα η ομάδα Περιστέρη αναζητά νέο τρόπο να περάσει τα εμπόδια ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει επιχειρηθεί από τυμβωρύχους να μπουν στον πρώτο και στον δεύτερο θάλαμο, όμως ο τρίτος θάλαμος φαίνεται ανέπαφος.

Στα όσα έχουν ακουστεί για τη πιθανή σύληση του τάφου η κ. Περιστέρη διευκρίνισε ότι «οι θάλαμοι είναι γεμισμένοι και έχουμε τα σφραγίσματα. Όλα αυτά δηλώνουν ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να μην μπορέσει να μπει άνθρωπος μέσα, ακόμη και να μπήκαν οι τυμβωρύχοι στα αρχαία χρόνια, στα ρωμαϊκά χρόνια, κάπου θα βρω τα κοκαλάκια τους, δεν περνάει τίποτα, στα ρωμαϊκά χρόνια που γίναν οι καταστροφές δεν ξέρουμε».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ιωαννιδης πετροσ

  δεν αντιλέγω πως όλο αυτό είναι ένα κατασκευασμένο ριάλιτι. η ένσταση μου έχει να κάνει με το ότι κράζουμε τον καθένα που μιλάει δίχως να ξέρουμε τις συνθήκες που τον οδήγησαν στη δήλωση. συγκεκριμένα αναφέρθηκα στην Παλαγγιά απαντώντας σε μηνύματα που με αβασάνιστα την έκραζαν, και αυτό ήταν το θέμα των όσων έγραψα. κατά τα άλλα αν θέλεις να αναφερθώ σε ότι λες συμφωνώ απόλυτα. μάλιστα θυμάμαι πέρυσι το καλοκαίρι όταν είχε βγει η είδηση της ανακάλυψης του τύμβου (γιατί δεν άρχισε φέτος η ανασκαφή όπως ίσως νομίζουν πολλοί) δεν έγινε το παραμικρό. ούτε και ασχολήθηκε κανείς, προφανώς δεν είχαν ακόμη συνειδητοποιήσει την αξία της συγκεκριμένης ανασκαφής και το όφελος που θα προσκόμιζαν οι ιέρακες της Αθήνας. Όσο για το τελευταίο που λες με τη βεβήλωση ναι βασικά περί αυτού πρόκειται τελικά. πριν μερικά χρόνια θυμάμαι όταν έβγαζαν το θέατρο στη Λάρισα έσκαψαν και το φρούριο όπου βρέθηκαν τα θεμέλια από δυο τρεις παλιές εκκλησίες . συνήθιζαν να θάβουν νεκρούς εντός των εκκλησιών τότε έτσι λοιπόν βρέθηκαν κάποιοι τάφοι. θυμάμαι πόσο άσχημα είχα νιώσει βλέποντας τους να χάσκουν ανοιχτοί με τα οστά σε κοινή θέα ενώ έβρεχε. όπως το διαβάζεις. και αυτό κράτησε αρκετές μέρες ώσπου να τα πάνε δε ξέρω που. αρχαιολόγος μα πάνω από όλα είμαι άνθρωπος και σέβομαι τους νεκρούς.

 2. avatar ιωαννιδης πετροσ

  όλοι εσείς που με περισσή ευκολία τα χώνετε στον κάθε αρχαιολόγο που λέει την άποψή του ενώ από την άλλη εσείς θέλετε να εκφράζετε τη δική σας, νομίζετε πως για παράδειγμα η Παλαγγιά που είναι καθηγήτρια αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας ξύπνησε ένα πρωί και σκέφτηκε να μας πει τη γνώμη της ή πως κάποιοι πήγανε και της την ζητήσανε; είναι κρίμα να χλευάζουμε ανθρώπους και κυρίως να τους καταλογίζουμε πως κυνηγούν την δημοσιότητα και άλλα τέτοια. η συγκεκριμένη (Παλαγγιά ) με βάση την εμπειρία της στα γλυπτά, μας είπε πως οι Καρυάτιδες σύμφωνα με τη στάση τους και άλλα χαρακτηριστικά που οι πολλοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο. αυτό πάντως το επισήμανε και η Περιστέρη όταν είπε πως οι Καρυάτιδες φαίνονται προγενέστερες (οι Ρωμαιοι συνήθιζαν να αντιγράφουν παλαιότερα έργα). Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να με χαρακτηρίσουν δικηγόρο της να πω πως εγώ στη θέση της δεν θα μιλούσα έχοντας μόνο στοιχείο τις Καρυάτιδες ενώ ξέρει πως υπάρχουν μικροπράγματα που μπορεί να μην έχουν δημοσιοποιηθεί τα οποία όμως βοηθούν στη χρονολόγηση. καλό είναι κάποιος να μιλά όταν γνωρίζει όλα τα στοιχεία, αλλά είναι κακό να κράζουμε τους πάντες χωρίς να ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες μίλησε. άλλωστε όλοι έχουν το δικαίωμα να πουν την άποψή τους. έτσι με την ευγενή αντιπαράθεση προχωρά η γνώση. τώρα βέβαια πόσο ευγενής θα είναι αυτή η κόντρα που ξεκίνησαν... μια κόντρα που δύσκολα θα μαζευτεί.

  1. avatar Thanatos

   πετρο νομιζω οτι εισαι εκτος θεματος.Το μονο θεμα ειναι οτι η εν λόγω περιστερά με τις οδηγίες και προτροπες της πολιτικης μας ηγεσίας....... αποφασισε να κανει την ανασκαφη ριάλιτη γιατι οταν παλιωνουν τα ευρηματα χανουν την αξία τους.....!!!!!! και κατα παραβαση των κανονων επιστημονικης και πολιτιστικης δεοντολογιας..... οπωσ η ιδια ομολογει
   Ιισωσ το πτηνο να μην συναισθανεται οτι ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ ΤΗ ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΙΔΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ......... ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ..... ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ...... ΑΔΕΙΑ , ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ..... Ο ΗΛΙΟΣ...ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ..... ΑΜΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΠΕΣΤΟΝ ΚΑΙ ΦΕΓΓΑΡΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΟΝΟΜΑΤΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 3. avatar sailor

  η εν λόγω "καθηγήτρια" που είπε οτι ειναι ρωμαικό το μνημείο....όλως τυχαίως βρήκε υποστηρικτή έναν "ανώνυμο" αρχαιολόγο που ανεβάζει και κείμενα στο διαδίκτυο...και όλως τυχαίως είναι κοπυ παστε οι θέσεις της....!!!ΚΑΡΑΓΚΙΟΖ ΜΠΕΡΝΤΕ για πεντε λεπτά δημοσιότητας εχει γίνει το θέμα..!!!

 4. avatar Thanatos

  «Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί» υπογράμμισε.
  ΓΙΑ ΕΜΑΣ…. ΠΟΙΟΥΣ ΕΜΑΣ ;;;;;;;
  Κοιτα περιστερα μου αμα σουταξε ο αδισταχτος θεομπεχτης θεση στο ψηφοδελτιο κατ’αναλογια με σπυρί και μπαλαδορο παω πασο….
  το γκρουπ … πρωην κομα ψηφιζει οτιδηποτε εχει δει πανω απο 20 φορες στο γυαλι
  αν ομως επεσες ακαλυπτη στα νυχια του γυπα με το ασπρο τσουλουφι τοτε………
  ψηλα στη χτισαν τη φωλιά
  κιαπο ψηλα θα πεσεις
  θαρθουν να σε μαδησουνε
  μη κλαψεις σαν πονεσεις…..

  1. avatar Helen Papadopoulou

   ΕΜΑΣ τους ΕΛΛΗΝΕΣ εννοει ..αλλα τεσπα , τα ευρηματα πανελλαδικα ειναι τοσα πολλα , που πλεον ποιο πολλα ειναι στις αποθηκες παρα μεσα στα μουσεια, και δεν μιλαμε για αμφορεις..χρυσα μηλα , χρυσα αγαλματιδια, καποια χιλιομετρα με ψηφιδωτα και πολλα αλλα

   1. avatar Thanatos

    Ελενη ρητωρικο ηταν το ερωτημά μου και αντιθετα με σενα πιστεύω οτι το ξεκούδουνο αναφεροταν στην αυτη εξοχότητά της εκφραζοντας την αποψη οτι οι ανασκαφες γενικα πρεπει ναχουν το χαρακτηρα ριαλιτι για τα οικοσιτα του αποβλακωτήρα κατ αναλογια με το ριαλιτι ευρεσης γονεων της μικρης ξανθιας τσιγγανοπουλας Μαρίας.... Αποψεις ενος αποκομενου της κοινωνικης πραγματικοτητας ανθρωπου που μεθυσε απο την ευρυτερη δημοσιοτητα που ελαβε..... Ενας ιδανικα χειραγωγουμενος στη διαθεση του ακορεστου γυπα με το λευκο τσουλουφι.....

    1. avatar Thanatos

     ρητορικο....το σκωτωσα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει