Οικονομικό έλεγχο των χρηματικών κινήσεων και υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κατά τα προηγούμενα χρόνια αποφάσισε ο νέος πρύτανης του Ιδρυματος, Θεόδωρος Φορτσάκης. Έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα οποία έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας. Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον κ. Φορτσάκη, καταδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΠΑ.

Μετά τη συνάντηση με τον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε, αποφασίστηκε να περάσει από… κόσκινο όλη η οικονομική δραστηριότητα των προηγούμενων χρόνων στο ίδρυμα.

Στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φορτσάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την έρευνα του ΣΔΟΕ που θα γίνει για τις χρηματικές κινήσεις και δραστηριότητες όλων των υπηρεσιών του ΑΕΙ, περιλαμβανομένων και των νοσοκομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το ζήτημα των ελέγχων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς τα διακινούμενα κεφάλαια για τη λειτουργία τους (π.χ. αγορά εξοπλισμού) είναι πολύ μεγάλα.

«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την αύξηση της χρηματοδότησής μας», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Φορτσάκης, και πρόσθεσε ότι το ΕΚΠΑ θα προτείνει μέτρα ώστε να δημιουργηθεί το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιστήμονες και τους ερευνητές, σε μία προσπάθεια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να καταφέρουν να αυξήσουν τους πόρους τους και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά και με όρους λογοδοσίας και διαφάνειας.