Το λιανεμπόριο ετοιμάζεται για την επανεκκίνησή του από αύριο, με στόχο να πάρει μία μικρή «ανάσα» η αγορά.

Πάντως, αυτό δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να μην ανοίξουν τα καταστήματα λόγω των βεβαρυμμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Στην απόφαση για το άνοιγμα περιλαμβάνονται τα εμπορικά κέντρα και τα outlet, αλλά μόνο στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» κι όχι σε αυτές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», όπως είναι η Αττική.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Όπως είχε ανακοινωθεί επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Όσον αφορά το ωράριο, προτείνεται η λειτουργία των καταστημάτων από 7:00 έως 20:30 (Δευτέρα με Σάββατο).

Επίσης γίνεται γνωστό πως τα σούπερ μάρκερ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές που ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Έντονες αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ξεσηκωμό έχει φέρει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η απαγόρευση της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου.

Ο εμπορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, αλλά κι αυτός της Πάτρας ζητεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανοίξουν καταστήματά τους κανονικά, καθώς θεωρούν άδικη την απόφαση, από τη στιγμή που είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη λειτουργία των μαγαζιών τους μόλις ανακοινώθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου.