«Ας ξαναβρούμε το χαμόγελο που κρύβουν οι μάσκες. Να το αποκαλύψουμε μέσα από τις αναμνήσεις μας. Μέσα από εικόνες ήχους μυρωδιές μουσική και χορό. Σε μία χρονιά με απώλειες αφού ξαναζήσουμε το δικό μας παραμύθι». Με το μήνυμα αυτό, ο δήμος Ρεθύμνου στέλνει το μήνυμα του για το φετινό καρναβάλι που δε θα πραγματοποιηθεί λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, μέσω ενός βίντεο γεμάτο μνήμες και συναίσθημα.

Ένα βίντεο όπου απλοί άνθρωποι μέσα από μικρές προτάσεις εκφράζουν όλα όσα είναι για αυτούς αλλά και για όλους τους Ρεθεμνιώτες το Καρναβάλι, που υποστηρίζεται από πενήντα καρναβαλικές ομάδες περίπου 20.000 καρναβαλιστές, χιλιάδες εθελοντές, αλλά και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως επισημαίνει η δημοτική αρχή, φέτος όλοι θα στερηθούν το καρναβάλι που για ένα μήνα σχεδόν δίνει αστείρευτη ζωντάνια στο Ρέθυμνο με τις Μεσαιωνικές και Αναγεννησιακές πνοές, το Ρέθυμνο των τεχνών της μουσικής και των γραμμάτων. «Φέτος, θα στερηθούμε τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής σε μια αγαπημένη διοργάνωση. Να είμαστε όλοι καλά να σμίξουμε του χρόνου και να μοιραστούμε τη χαρά της πιο δημιουργικής μας γιορτής. Το βίντεο διακινήθηκε από τους δημιουργούς του, από χθες το βράδυ».

Στο βίντεο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, απλοί άνθρωποι εκφράζονται, «πετώντας σαν χαρταετό» το μήνυμα: «Ελπίζουμε ονειρευόμαστε σχεδιάζουμε και πάνω από όλα μένουμε ασφαλείς. Για να βρεθούμε ξανά και να μη λείπει κάνεις. Στις αποθήκες των αρμάτων, στα εργαστήρια των ομάδων, στα σοκάκια και τις πλατείες της πόλης». Όπως ακούγεται να λένε, μονολογώντας ανάμεσα σε σκηνές περασμένων καρναβαλικών χρόνων: «Περνώντας τα σοκάκια της πόλης που τότε ήταν πιο αυθεντικά, στο παρελθόν, μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον η παλιά πόλη τα αναγεννησιακά κτήρια.

Είχα ένα κόλλημα με την εποχή. Περνούσα και έβλεπα εγώ, ιππότες ρούχα… Υπάρχει υλικό σε αυτή την πόλη, καλλιτεχνικό… Η καθημερινότητα στο Ρέθυμνο είναι όμορφη…. Πάντα ήταν ένα παραμύθι το οποίο το ντύναμε…. Ένα όνειρο που ξεκίνησε από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται μέχρι τώρα… Το παραμύθι φαίνεται από τα κουστούμια και τον τρόπο που ήταν στημένα… Το καρναβάλι στο Ρέθυμνο είναι οι άνθρωποι του… Δίνουμε την εμπειρία μας, την γνώση μας την τεχνογνωσία στο Καρναβάλι που είναι το πιο χειροποίητο καρναβάλι στην Ελλάδα το καρναβάλι του Ρεθύμνου. Η πόλη κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι να τελειώσει η καθαρά Δευτέρα. Το καρναβάλι ως θέατρο του δρόμου ως θεατρική παράσταση… Όλοι κοντά, όλοι μαζί, όλοι γίνονται μία παρέα στριφογυρίζει το μυαλό, χτυπάει η καρδιά, το καρναβάλι σε κάνει με αισθάνεσαι σαν να περνάς ένα νεανικό έρωτα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.