Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το πρώτο που θα εγκρίνει η Νότια Κορέα, ενώ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει την χρήση του και σε ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, παρά την προειδοποίηση συμβουλευτικών επιτροπών για έλλειψη στοιχείων όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Η ρυθμιστική αρχή της Νότιας Κορέας θα χορηγήσει την έγκριση για επείγουσα χρήση στο εμβόλιο της AstraZeneca υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα υποβάλει τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών της δοκιμών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκανγκ-λιπ.

«Ωστόσο προσθέσαμε μια προληπτική γραμμή για την προσεκτική λήψη απόφασης για τη χρήση του εμβολίου στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που είναι 65 ετών και άνω» σημείωσε ο Κιμ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι το εμβόλιο αυτό θα πρέπει να χορηγείται μόνον σε ανθρώπους ηλικίας 18 ως 64 ετών. Οι προειδοποιήσεις αυτές απειλούσαν να ανατρέψουν το σχέδιο της Νότιας Κορέας να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στον πρώτο κύκλο του προγράμματός της εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Τη Δευτέρα οι αρχές επεδίωξαν να καθησυχάσουν τους ηλικιωμένους στη χώρα αφότου συμβουλευτική επιτροπή συνέστησε προσοχή στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών λόγω έλλειψης στοιχείων.

Η AstraZeneca και ο επικεφαλής κλινικών δοκιμών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία έχουν δηλώσει ότι το εμβόλιο αυτό προκαλεί καλή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Οι εγκεκριμένες δόσεις για τη Νότια Κορέα παράγονται από την SK bioscience, την πτέρυγα παρασκευής φαρμάκων της SK Chemicals, διευκρίνισε ο Κιμ.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (KDCA) είχε ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα θα αρχίσουν στις 26 Φεβρουαρίου με περίπου 1,5 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της AstraZeneca, τα οποία επαρκούν για 750.000 ανθρώπους. Ως τον Ιούλιο η Νότια Κορέα προγραμματίζει να έχει εμβολιάσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σκοπεύει να έχει επιτύχει συλλογική ανοσία ως τον Νοέμβριο.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει να λάβει ως τον Απρίλιο τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών από την έρευνα της AstraZeneca στις ΗΠΑ σε περίπου 30.000 ανθρώπους. Στην έρευνα αυτή περιλαμβάνονται περίπου 7.500 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον Κιμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η KDCA επανεξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, αυτά που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική, μετά την αβεβαιότητα όσον αφορά την προστασία που προσφέρει. Η Οξφόρδη έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους με αυτήν που έχει για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, 444 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 81.930 στη χώρα, και 4 νέους θανάτους από την COVID-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε σε 1.486. Τα νέα κρούσματα που καταγράφονται σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν ξανά τα 400 στη χώρα ενώ πλησιάζει η γιορτή του Σεληνιακού Νέου Έτους, λόγω εστιών του ιού κυρίως στη Σεούλ και σε κοντινές της περιοχές.