Μια πρώτη καλή εικόνα των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, σαν αυτά με τα οποία θα εξοπλιστεί η χώρα μας, πήραν σήμερα όσοι βρέθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας προκειμένου να παρακολουθήσουν τμήμα της διμερούς άσκησης Ελλάδας και Γαλλίας, με την κωδική ονομασία «Σκύρος 2021».

Σε αυτή μετέχουν 4 Rafale και ανάμεσα σε αυτούς που τα είδαν από κοντά ήταν η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεσονάβ, η γαλλική στρατιωτική αντιπροσωπεία, ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 18 μαχητικά Rafale, κάποια εκ των οποίων θα είναι μεταχειρισμένα και θα έρθουν γρηγορότερα στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια και υπολογίζεται ότι θα μας στοιχίσουν όλα μαζί περίπου 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται περίπου 6 μήνες από σήμερα, δηλαδή περίπου τον Ιούνιο, με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα που θα απαρτίζεται από ολοκαίνουργια μαχητικά θα παραληφθεί περίπου τον Αύγουστο του 2022 ενώ τα τελευταία 6 που θα είναι επίσης μεταχειρισμένα θα παραληφθούν Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πρώτη εξάδα υπολογίζεται να είναι ετοιμοπόλεμη περί τα τέλη του έτους, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2023.