Την απόλυτη αντίθεσή της στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου εξέφρασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, θέτοντας σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι, «εξαρχής παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στις θάλασσές μας».

Στην απόφαση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, τονίζεται ιδιαίτερα ότι «η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, νότια της Πελοποννήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, αντενδείκνυται απόλυτα για τη σχεδιαζόμενη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών και ενέχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Είναι σοβαρός πλέον ο κίνδυνος, ότι τα αποτελέσματα της υδρόλυσης, τα κατάλοιπα ή ιζήματά της θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον έστω και αν η διαβεβαίωση είναι ότι θα μεταφερθούν κάπου για ασφαλή διάθεση».

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι «η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και ιδίως στην ελληνική ΑΟΖ, σε θαλάσσιο χώρο δηλαδή της ΕΕ, θέτει σειρά κρίσιμων πολιτικών, περιβαλλοντικών και νομικών ζητημάτων. Άποψή μας είναι ότι η διαχείριση των χημικών και εν γένει όπλων πρέπει να γίνεται στον τόπο που εντοπίζονται ή επικουρικά στον τόπο της παραγωγής τους». Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του ΠΕΣΥ, επιβάλλεται η διαχείρισή τους, είτε στη Συρία είτε στη χώρα από την οποία παράνομα έχουν εξαχθεί.

Επιπλέον, γίνεται επίσης αναφορά στη Σύμβαση της Βαρκελώνης, για την προστασία της Μεσογείου, η οποία παραβιάζεται, καθώς και ότι μπορεί η διαχείρισή τους να γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν συνεπάγεται ωστόσο ότι θα πρέπει να παρακαμφθούν οι κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου.

Η απόφαση καταλήγει πως «η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας, αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να το θέσουν σε αμφισβήτηση».