Καμπανάκι για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα Τρίτη, έκρουσε ο πρόεδρος τουτ ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση να τηρούμε τα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος ΕΟΔΥ στον ΣΚΑΪ.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ένδειξη για νέο σκληρό lockdown, επισήμανε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Διευκρίνισε πάντως ότι η εξέλιξη της επιδημίας «είναι καθαρά δυναμικό φαινόμενο, τα δεδομένα μπορεί να αλλάζουν σημαντικά καθημερινά, εξετάζονται σαφώς μέρα – μέρα, και οι αποφάσεις λαμβάνονται εβδομάδα – εβδομάδα». «Σήμερα που μιλάμε δε θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί την επομένη» ξεκαθάρισε.

Ανοιχτό ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοιού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, σύμφωνα με τα όσα είπε στον σταθμό μας ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.

Στενεύει ο κλοιός στην Αττική

Μελετώντας τα νέα δεδομένα, έντονος προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο είναι σταθερά ο μισός εκείνων που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα.

Χθες Δευτέρα 1/2 από τα 543 κρούσματα, τα 260 ήταν στην Αττική εκ των οποίων τα 64 στο κέντρο.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της, μελετώντας νέα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού σε περίπτωση που η κατάσταση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο Λεκανοπέδιο, προκαλώντας ισχυρή πίεση σε όλο το Σύστημα Υγείας.