Αρχαία από την Ελλάδα θα ζητήσει το Βρετανικό Μουσείο

Τα χρειάζονται για μεγάλη έκθεση την άνοιξη του 2015


ΕΛΛΑΔΑ
16:27
03/07/2014
Αρχαία από την Ελλάδα θα ζητήσει το Βρετανικό Μουσείο
8
loading

«Είναι σχεδόν βέβαιο πως το Βρετανικό Μουσείο θα ζητήσει να δανειστεί από την Ελλάδα αρχαία αντικείμενα για τη μεγάλη έκθεση της άνοιξης του 2015, η οποία θα παρουσιάζει το ελληνικό σώμα στην ελληνική γλυπτική και θα εξετάζει τις επιρροές που αυτό άσκησε στον παγκόσμιο πολιτισμό». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του Βρετανικού Μουσείου που ζητεί να κρατήσει την ανωνυμία της.

Ωστόσο, επίσημα το μουσείο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία. «Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε από ποια ιδρύματα και από ποιες χώρες θα ζητήσουμε να μας δανείσουν αρχαία αντικείμενα για τη μεγάλη έκθεση που θα φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο την άνοιξη του 2015» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Μουσείου, Νίκολα Έλβιν.

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει και σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν», η εν λόγω έκθεση «αναπόφευκτα θα προκαλέσει συναισθήματα οργής για τα πιο διάσημα και διαφιλονικούμενα γλυπτά στον κόσμο». Το δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στη μετακίνηση μέρους της συλλογής των γλυπτών του Παρθενώνα στην γκαλερί «Σένσμπουρι», από τη μόνιμη αίθουσα, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα από το 1962.

Μάλιστα, όπως πολύ έξυπνα επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Μαβ Κένεντι, ο διευθυντής του Μουσείου, Νέιλ Μακγκρέκορ, αρνήθηκε να σχολιάσει «αν το Μουσείο θα ζητήσει κάποια από τα γλυπτά από τον ναό του Παρθενώνα, που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει... υπό την κατοχή της».

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου «οι Έλληνες εφηύραν την ιδέα του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη ως φορέα ομορφιάς και ιδεών. Αυτή την ιδέα θέλει να αναδείξει και η έκθεση που προγραμματίζει το Μουσείο». Παράλληλα, τόνισε πως «η έκθεση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει με ένα νέο τρόπο το ελληνικό σώμα, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την τέχνη και τη σκέψη. Επιπλέον θα εξετάσει τις επιρροές που άσκησε σε άλλους πολιτισμούς του κόσμου».

Σημειώνεται πως, παρότι στο Βρετανικό Μουσείο η είσοδος των επισκεπτών στους χώρους των μόνιμων εκθεμάτων είναι ελεύθερη, η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι περιοδική και συνεπώς θα υπάρχει εισιτήριο, το οποίο μάλιστα, συνήθως, είναι εξαιρετικά ακριβό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου για τη μη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί, εδώ και χρόνια, υποστηρίζουν πως τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συλλογής του, την οποία οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο μπορούν να θαυμάσουν δωρεάν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Αγράμματος

  Να σας δωσω τα τρια αρχαια μου , ενα αγαλματακι και δυο πεντοβολα ???

 2. avatar andrew

  Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

 3. avatar jk

  Οι δικοι μας φλω.. θα τα δωσουν!

 4. avatar trollolol

  Αρκετά δικά μας έχετε ..

 5. avatar jasmine

  Μόνο δανεικά, εεεε? Όχι αγύριστα.

 6. avatar Tsouxtra

  Ε, να τους δώσουμε και τον Παρθενώνα πακέτο, να συμπληρωθεί η .....συλλογή με τα κλεμένα !

 7. avatar JB

  ΚΑΙ ΜΌΛΙΣ ΤΑ ΠΆΡΕΙ.....ΠΡΙΤΣ ΕΆΝ ΤΑ ΔΏΣΟΥΝ ΠΊΣΩ ΞΑΝΆ ! ΒΡΕ ΟΥΣΤ [email protected]#$^^&*&*

 8. avatar Ψαροσουπα και βραστα λαχανικα

  ναι να τα πάρουν και να μη τα επιστρέψουν κι αυτά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει