Για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τον οποίο χαρακτήρισε «εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα (11/1) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκη.

«Είναι η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες στη διαδικασία. Θα κριθούμε ως προς το πόσο γρήγορα θα τις θεραπεύουμε. Γιατί αυτό αφορά πολλαπλά συστήματα και χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο είναι εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» σημείωσε μιλώντας στο Mega.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στις 18:00 το απόγευμα θα είναι διαθέσιμες οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό.

«Φτιάξαμε όσο το δυνατόν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας για όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας» ανέφερε, λέγοντας ότι εκτός από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, υπάρχουν και φυσικά κανάλια επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

Ειδικότερα, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των άνω των 85 χρόνων συμπολιτών μας.

«Θα λάβουν προτεινόμενα ραντεβού που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν. Αν δεν είναι επιθυμητά τα ραντεβού, χρησιμοποιούν άλλο κανάλι» είπε.

Στην άυλη συνταγογράφηση έχουν εγγραφεί σχεδόν 60.000 άνω των 85, ενώ συνολικά στην χώρα, οι άνω των 85 είναι περί το μισό εκατομμύριο.

«Οι άνω των 85 που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα με προτεινόμενο ραντεβού, ώρα, μέρος, εμβολιαστικό το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν αποστέλλοντας τον ίδιο κωδικό με αυτό που έστειλαν το μήνυμα» επισήμανε.

Πρόσθεσε δε, ότι εάν κάποιος δεν βολεύεται με το ραντεβού για εμβόλιο που του ήρθε, δεν απαντάει στο μήνυμα και είτε μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω του φαρμακείου και του ΚΕΠ της γειτονιάς του επιλέγει νέο ραντεβού για να εμβολιαστεί, επιλέγοντας την ώρα, την περιοχή και το εμβολιαστικό κέντρο που προτιμά.

«Κάναμε την κατανομή των ραντεβού με βάσει τις διευθύνσεις που ο κόσμος έχει δηλώσεις στην άυλη συνταγογράφηση. Επειδή κάποιος να βρίσκεται στο χωριό του ή κάπου αλλού, δώσαμε μια ευελιξία να μπορεί να επιλέξει το εμβολιαστικό κέντρο που θα πάει» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας τους, θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. «Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν.Η πλατφόρμα σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις όποιο εμβολιαστικό κέντρο θέλεις».

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγω, ότι θα δίνεται η δυνατότητα για αλλαγή του ραντεβού έως και 72 ώρες πριν. «Τα ραντεβού ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα. Πόσα εμβόλια πάνε που. Δεν μπορεί να χάνουμε εμβόλια χωρίς λόγο. Μέχρι 72 ώρες πριν μπορείς να αλλάξεις το ραντεβού. Θα σου επιτρέπει το σύστημα να κλείσεις ξανά ραντεβού. Αλλά όχι άμεσα. Μετά από ένα χρονικό διάστημα που θα ανακοινώσουμε σήμερα. Ακριβώς για να μη κλειστούν άσκοπα ραντεβού».

Επιπλέον, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα τον Κυριάκο Πιερρακάκη, να δηλώνουν ότι δεν είναι στο σύστημα. «Θα το βλέπουμε πολύ γρήγορα και προσθέτουμε κόσμο στη λίστα. Προσπαθούμε να πιάσουμε το 100%».

Προσωπικά δεδομένα

Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για το θέμα των προσωπικών δεδομένων, που ανακύπτει από τους εμβολιασμούς.

«Το ότι φτιάχνονται συστήματα που συνολικά χρησιμεύουν στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι δεδομένο. Δεν πρόκειται το κράτος να τα χρησιμοποιήσει. Το κράτος δεν πρέπει να ξέρει. Θα φτιάξουμε συστήματα που ο πολίτης θα μπορεί να εξάγει ο ίδιος πιστοποιητικό εμβολιασμού» είπε.

Και συνέχισε, λέγοντας, ότι το πιστοποιητικό του εμβολιασμού «μας αφορά ως πολίτες. Ότι θέλουμε να έχουμε ένα πιστοποιητικό για πάσα χρήση. Πότε το κάναμε, ποιο εμβόλιο κάναμε. Το ποια θα είναι η χρήση έχει να κάνει με ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι κάτι που θα συζητηθεί πανευρωπαϊκά».