Περισσότερο προληπτικού χαρακτήρα χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για νέο lockdown από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μίλησε στο δελτίο του ΣΚΑΪ για αργή πορεία αποκλιμάκωσης, η οποία πρέπει να επιταχυνθεί και να αναστραφεί, αλλά και για δυσμενή πορεία του αριθμού των κρουσμάτων από την ελαχίστη χαλάρωση από τις ήμερες εορτών, παρά το γεγονός ότι η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι δεν υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων.

Όπως ανέφερε μια πρώτη αποτύπωση των στοιχείων θα υπάρξει από Δεύτερα γι’ αυτό οι αποφάσεις για τα σχολεία αναβληθήκαν για τις 4 Ιανουαρίου.

«Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με ασφάλεια και να μη γίνει πρόωρα. Η κυβέρνηση προέβη στην απόφαση (για lockdown) για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις» σημείωσε.

«To νέο στέλεχος στη Βρετανία θα το δούμε και στη χώρα μας» εκτίμησε δε.

«Μας ανησυχεί παρά πολύ ότι η επανέναρξη των σχολείων, μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες, θα πιέσουν το ΕΣΥ. Δεν είναι στα επίπεδα του 1ου lockdown… 26 Οκτωβρίου είχαμε διψήφιο αριθμό νοσηλευομένων στις εντατικές, και τώρα έχουμε 430, υπολείπεται κατά τι όλων των ΜΕΘ που είχαμε πριν δύο χρόνια και είναι αργή η αποκλιμάκωση» τόνισε, εξηγώντας ότι «το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξαντλημένο ψυχικά και σωματικά και το ΕΣΥ τείνει να γίνει μονοθεματικό» τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες ανάγκες.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να ενισχυθούν (…), αλλά άμα συμπέσουν με χαμηλή κυκλοφορία του ιού, τότε τα αποτελέσματα θα είναι βέλτιστα» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.