Σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα υγείας και τον εμβολιασμό απάντησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην ενημέρωση της Παρασκευής (18/12) για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα. Το εμβόλιο πλέον έρχεται στην επικαιρότητα για τους Έλληνες πολίτες -όπως και γενικά στην Ευρώπη- με τον κόσμο να δείχνει «ζεστός» στο να το κάνει.

«Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πρόθεση να εμβολιαστούν και μάλιστα αρκετά μεγαλύτερη από το ποσοστό των υγειονομικών που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για την γρίπη», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι η καταγραφή  γίνεται για ένα και μόνο λόγο: «Γνωρίζουμε όλοι ότι οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης και διάθεσης των εμβολίων είναι ιδιαίτερες. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να εμβολιαστούν έτσι, ώστε να προγραμματίσουμε σωστά τον εμβολιασμό των υγειονομικών».

Επίσης, αναφέρθηκε στο σχέδιο ενημέρωσης των υγειονομικών, ώστε με κάθε λεπτομέρεια να είναι ενήμεροι για τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολιασμού.

Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε και για την διαδρομή μέχρι το εμβόλιο να φτάσει στη χώρα μας, καθώς συμμετείχε στην ομάδα εργασίας της Ευρώπης που ασχολήθηκε με την προμήθεια των εμβολίων. Έκανε λόγο για μια μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας και για τη γηραιά ήπειρο.

«Μήνες διαπραγματεύσεων με πάρα πολλές εταιρίες είχαν ως αποτέλεσμα, σε λίγες μέρες να ξεκινάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός κατά της Covid-19», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και σχολίασε τα διάφορα νούμερα που ακούγονται για  τις ποσότητες  των εμβολίων που θα προμηθευτεί η χώρα μας.

Όπως είπε: «Τα περισσότερα από αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γνωρίζαμε εξαρχής, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε., ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των ποσοτήτων. Οι ποσότητες αυτές διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση έναν αλγόριθμο ο οποίος βασίζεται στον πληθυσμό της κάθε χώρας. Αυτό διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών της Ε.Ε. στο εμβόλιο, την ίδια στιγμή. Μέρος του κόστους των εμβολίων που θα έρθουν στην Ελλάδα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.».

«Εδώ και αρκετό καιρό προετοιμαζόμαστε για τη στιγμή που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί», σχόλιασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, ότι ένα μέρος της ποσότητας εμβολίων που θα πάρει η Ελλάδα θα διατεθεί στη χώρα του, τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεριμνά για τη δωρεά εμβολίων σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει εφόσον έχει καλύψεις τις ανάγκες της».