Είναι το πρόσωπο των τελευταίων ημερών και φαίνεται πως θα γίνει ο χειρότερος εχθρός του κορονοϊού.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του SARS-coV-2, για κάποιους εκεί στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης, στη γειτονιά του, είναι ακόμα απλά…. ο Άκης.

Παιδί μιας παλιάς Εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης ο Άλμπερτ Μπουρλά πήγε στο 41ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Ο πατέρας του ήταν ποτοποιός και διατηρούσε μαγαζί στα Λαδάδικα στη γωνία Βίκτωρος Ουγκώ και Βεροίας. Η μάνα του είχε μπει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Τα λυκόπουλα και ο «μικρός ηγέτης»

Τέλη δεκαετίας του 1960 αρχές δεκαετίας του 1970 ο «Άκης», όπως τον έλεγαν οι φίλοι του, βρέθηκε στα λυκόπουλα. Στο τμήμα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τα μικρότερα – ηλικίας μαθητών δημοτικού σχολείου – παιδιά.

Αρχηγός του στην Αγέλη Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λευκού Πύργου, ο Παναγιώτης Κουκουβίτης, γιός επαγγελματία στα Λαδάδικα πολύ κοντά στο μαγαζί της οικογένειας του Άκη. «Με έστελνε ο πατέρας μου να αγοράζω ούζο από το μαγαζί του πατέρα του Άκη, το ΙΝΤΟ» θυμάται ο κ. Κουκοβίτης για το μικρό του λυκόπουλο.

«Έξυπνο, πολύ έξυπνο παιδί ήταν» λέει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Μερικές φορές ξεχνιόταν και δεν ερχόταν στις συγκεντρώσεις αλλά όποτε το θυμόταν ήταν μικρός ηγέτης. Δημιουργικός, αποφασιστικός, γι’ αυτό και ήταν πρώτος στην εξάδα του (την μικρή υποομάδα της Αγέλης των Λυκοπούλων)».

Στην έκτη δημοτικού ο Άλμπερτ Μπουρλά της παρέας των Λυκοπούλων του 6ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης «ανέβηκε» στους Προσκόπους. «Δεν τον έχασα», λέει ο κ. Κουκοβίτης. «Τον έβλεπα στη γειτονιά, στο μαγαζί, ευγενικός και χαμογελαστός πάντα… Καλό παιδί. Περήφανος, που υπήρξε παιδί μου στους Προσκόπους» λέει δείχνοντας δύο φωτογραφίες με την Αγέλη του εκείνο το 1971.

Στην αριστερή φωτογραφία ο Άλμπερτ Μπουρλά, τρίτος όρθιος από αριστερά. Στη δεξιά φωτογραφία τέταρτος όρθιος από αριστερά

(φωτογραφία από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.