Το εκλογικό δικαίωμα των δικαστικών αντιπροσώπων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ


ΕΛΛΑΔΑ
18:52
01/11/2010
Το εκλογικό δικαίωμα των δικαστικών αντιπροσώπων
loading

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των δικαστικών αντιπροσώπων, η οποία εκδόθηκε προκειμένου να διευκρινιστούν τα ερωτήματα αλλά και οι διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που τέθηκαν υπόψη του υπουργείου, διευκρινίζεται ότι:

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της χωρικής αρμοδιότητας της οικείας περιφέρειας, στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, υπό τον όρο ότι οικεία περιφέρεια νοείται η αντίστοιχη αιρετή περιφέρεια.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου στον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους (αλλά σε άλλον της ίδιας όμως περιφέρειας) ψηφίζουν, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνουν το δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Συνεπώς, για τις περιφερειακές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν ψηφίζουν εάν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου που δεν ανήκει στην ίδια κατά τα ανωτέρω περιφέρεια.

Προκειμένου δε για τις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουν εάν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου που δεν ανήκει στην χωρική περιφέρεια του συνενούμενου «Καλλικράτειου» δήμου.

Δύο διαφωτιστικά παραδείγματα, που αναφέρονται στην εγκύκλιο, είναι:

Δικαστικός αντιπρόσωπος, δημότης του δήμου Καλλιθέας Αττικής, που ασκεί τα καθήκοντά του στο δήμο Παπάγου - Χολαργού, ψηφίζει για ανάδειξη περιφερειακών αρχών, δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένος σε δήμο που ανήκει στην ίδια περιφέρεια (Αττικής) όπου ανήκει και ο δήμος της άσκησης των καθηκόντων του. Αντίθετα, δεν ψηφίζει για ανάδειξη δημοτικών αρχών, δεδομένου ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους ενός εκ των συνενούμενων δήμων Παπάγου - Χολαργού.

Αν, όμως, ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι δημότης του νυν δήμου Παπάγου Αττικής και ασκεί τα καθήκοντά του στο νυν δήμο Χολαργού, ψηφίζει τόσο για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών, δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένος σε δήμο που ανήκει στην ίδια περιφέρεια (Αττικής) όπου ανήκει και ο δήμος της άσκησης των καθηκόντων του, όσο και για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο δήμου που ανήκει στην περιφέρεια του νέου «Καλλικράτειου» δήμου Παπάγου - Χολαργού που ασκεί τα καθήκοντά του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει