Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε ένα μόλις 24ωρο να έχουν εκτοξευτεί σε τετραψήφιο αριθμό και συγκεκριμένα να ανέρχονται σε 1.259, ο Σωτήρης Τσιόδρας συμμετείχε εκτάκτως στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της covid-19 στη χώρα το απόγευμα της Τρίτης.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε χωρίς χαρτιά μπροστά του και τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι.

Μετά τον κ. Τσιόδρα, τον λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος

Μετά τον κ. Τσιόδρα, τον λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού και θα είναι πλέον στο επίπεδο 4.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν και η Νάξος και η Ροδόπη οι οποίες από το δυο πάνε στο τρία.

Αλλά και η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο και από το ένα πάει στο επίπεδο συναγερμού δυο.

Η Αμοργός κατεβαίνει στο επίπεδο ένα.

«Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι»

Στην έκτακτη συμμετοχή στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μιλώντας στην κοινότητα τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Μια ιστορική ημέρα, με ιστορικές μνήμες ανδριοσύνης απέναντι στον φασισμό. Περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς, η φωνή της συνείδησης.

Nομίζω ότι όλοι μας, θέλουμε με τον ηπιότερο τρόπο, να πούμε ότι δε χάνουμε την ελπίδα μας. Συνεχίζουμε να παλεύουμε. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, συνεχίζουμε να διατηρούμε τα μέτρα οριζόντιου τύπου χωρίς να φτάνουμε στο Lockdown. Θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός.

Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Περιμέναμε να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας.  Είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές.

Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία. Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό. Οι κανόνες δεν είναι για να μας δεσμεύουν είναι για να είμαστε ελεύθεροι.

Δεν ήρθα εδώ για να σας μιλήσω για φόβο. Ήρθα να σας μιλήσω για μια άλλη ελευθερία, αυτή που επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας.