Κριτική στο ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, στηρίζοντας την χούντα των Συνταγματαρχών, άσκησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, Σεραφείμ Κυκκώτης, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Αγιορείτικο Βήμα». «Να μη ξεχνούμε το σύνθημα “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, με το οποίο η Εκκλησία στήριξε τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη κατά την επταετή δικτατορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα γεγονότα στη Συρία, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε συνέκρινε με τους πραξικοπηματίες των δικών μας Απριλιανών, με τους κρατούντες στην πολύπαθη χώρα. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «το πρόβλημα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία ξεκίνησε πριν σαράντα χρόνια όταν ένας στρατιωτικός ανέλαβε με πραξικόπημα την διακυβέρνηση της χώρας, ο πατέρας Άσσαντ το 1974, κι όλοι το ανακτήσαμε και γυρεύουμε το λάθος σήμερα χωρίς να ξέρουμε που θα καταλήξουν τα πράγματα. Μόνο ο Θεός ξέρει. Αυτό όμως που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι όλος ο Πληθυσμός της Συρίας υποφέρει, οι νεκροί του εμφυλίου ξεπέρασαν τις 150 χιλιάδες και οι πρόσφυγες εκατομμύρια. Τα περισσότερα θύματα είναι αυτοί που δεν χρησιμοποιούν τα όπλα, αθώα παιδιά και γυναίκες και άοπλοι πολίτες».

«Συνέχεια μας μπλόκαραν οι Χριστιανοί της Συρίας να ομιλήσουμε για την προστασία των Δημοκρατικών θεσμών κι ακόμη έχουν τα ίδια μυαλά. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Δημοκρατία δεν προστατεύεται με πραξικοπήματα και δικτατορικά καθεστώτα», επεσήμανε για να συνεχίσει ασκώντας σκληρή κριτική στους Έλληνες θρησκευόμενους και ανθρώπους της επίσημης Εκκλησίας που στο παρελθόν κράτησαν την ίδια στάση.

«Φυσικά κι άλλοι θρησκευόμενοι έκαναν το ίδιο λάθος στο παρελθόν και την πληρώσαμε όλοι μας», κατέληξε κάνοντας επίσης αναφορά στην εποχή του Εβρέν στην Τουρκία ή την εποχή του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο ή ότι συνέβαινε για χρόνια στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.