Πιο λαμπερή από ποτέ η Ακρόπολη σκορπά την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο – Δείτε εικόνες από την φωταγώγησή της

Η τελετή απόδοσης του νέου φωτισμού του Ιερού Βράχου


ΕΛΛΑΔΑ
20:06
30/09/2020
Πιο λαμπερή από ποτέ η Ακρόπολη σκορπά την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο - Δείτε εικόνες από την φωταγώγησή της
13
loading

Με τον νέο φωτισμό της θα λάμψει απόψε η Ακρόπολη, σκορπίζοντας λίγο από την ακτινοβολία της σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε όλη την υφήλιο.

Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε στις 8 μ.μ., παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, οι οποίοι παρευρίσκονται στην Πνύκα.

Το live streaming είναι διαθέσιμο από τον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (digitalculture.gov.gr), από το κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1.

Κάτω από το ολόγιομο –σχεδόν– φεγγάρι, ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό θα φωτιστούν εκ νέου, ενώ πέντε ακόμα μνημεία θα αποκτήσουν «λάμψη» για πρώτη φορά:

Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης. Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, αλλά και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Η μελέτη για τον φωτισμό του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, που έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Είναι το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

«Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες, στους επισκέπτες της, στον κόσμο ολόκληρο μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου» δήλωσε μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της κατά την παράδοση του νέου φωτισμού της Ακρόπολης που έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.

«Κύριο μέλημά μας από τον Ιούλιο του 2019, ήταν η αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη των Αθηνών. Η εικόνα του κορυφαίου μνημείου μας αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας. Αγαθή τύχη θέλησε, τον στόχο μας αυτό να υιοθετήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης, το οποίο προσφέρθηκε ευγενώς να αναλάβει τη σημαντική χορηγία για μια σειρά έργων στην Ακρόπολη. Τα σημαντικότερα,είναι ο φωτισμός που πλέον καταυγάζει τα μνημεία,στέλνοντας μήνυμα κάλλους και αισιοδοξίας σε όλο τον πλανήτη, καθώς και η κατασκευή και η αντικατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ενός πρωτοποριακού και εξαιρετικά σύνθετου έργο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο με απόλυτη ασφάλεια,όχι μόνο για ΑμεΑ,αλλά και για όλους όσους έχουν δυσκολίες στην προσέγγιση της Ακρόπολης και των μνημείων της», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας επίσης: «Ο φωτισμός τώρα αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα τίχη, τον όγκο, τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν το φυσικό υλικό, εξάρουν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, τονίζουν το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου. Αναδεικνύεται ο όγκος και η γεωμετρία κάθε μέρους του συνόλου, από οποιοδήποτε σημείο θέασης και απόστασης. Αλλά το έργο του φωτισμού δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος. Συμπεριέλαβε την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, την βελτίωση των οδεύσεων των καλωδιώσεων στα μνημεία, και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Τα νέα φωτιστικά σώματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον προσφέροντας σημαντική οικονομία στην ενέργεια. Εξασφαλίζεται η ποιότητα και η διάρκεια στον χρόνο».

«Αυτά τα μάρμαρα κι αυτά που γράφτηκαν πάνω σε αυτά τα μάρμαρα,συνοδεύουν για 2.500 χρόνια, όχι μόνο τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλά και τη διανόηση όλης της ανθρωπότητας. Ως Έλληνες αλλά και ως Ευρωπαίοι, ως πολίτες του κόσμου, ήταν εκπλήρωση οφειλής για εμάς στο Ίδρυμα Ωνάση να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Πολιτείας να συνδράμουμε στον ανασχεδιασμό του φωτισμού της Ακρόπολης των Αθηνών και των μνημείων, που αυτή τη στιγμή μας αντικρίζουν από το βάθος των αιώνων», δήλωσε στον δικό του χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: «Την άυλη πεμπτουσία της ιστορίας έπρεπε να φωτίσουμε. Συμβολικά να αναδείξουμε το μνημείο της Δημοκρατίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται η Αθήνα, χρειάζεται η Ευρώπη, χρειάζεται ο κόσμος να ξαναδεί συμβολικά τον Παρθενώνα, πιο φωτεινό, πιο ευδιάκριτο, πιο παρηγορητικό. Η αλήθεια της Δημοκρατίας και η αξία των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να φωτιστούν συμβολικά και ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης σηματοδοτεί αυτή την ανάγκη. Πέρα από αυτά, στην πόλη μας που παλεύει με τον εαυτό της, από τον Υμηττό ως την Πάρνηθα και τη Σαλαμίνα, θελήσαμε να ανανεώσουμε τη συνάντησή μας με αυτό το μοναδικό τοπόσημο. Στην πόλη που τη χαρακτηρίζει η Ακρόπολή της, ο Παρθενώνας είναι ορατός από τα πιο αναπάντεχα σημεία, από ένα στενό ανάμεσα σε δυο πολυκατοικίες κι ένα γιασεμί, από μπαλκόνια και ταράτσες στον Νέο Κόσμο, στο Αιγάλεω, στην Καισαριανή, στον Πειραιά, είναι το πιο διακριτό και το πιο δημοκρατικό τοπόσημο πόλης».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar ΚΣΟ

  ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ, ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΑΠΌ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΦΩΤΙΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΏΝΩΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΟΙ. ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

 2. avatar κουλη…

  δωσε λιγα λεφτα στον ΜΙΖ.Δεν εχει κ σιγουρα φταινε οοοοοοοοολοι οι αλλοι γι αυτο,εκτος απο τον ιδιο.

 3. avatar ετσι μπραβο…

  δωστε πονο στα απανταχου [...] κ πρωτογονων φρονηματων.αυτο το ΜΝΗΜΕΙΟ εχει φωτισει ολη την ανθρωποτητα εκτος απ οσους αρεσκονται να ζουν στο σκοτος κ στους υπονομους με τα αρουρια.τιποτα δεν το εχει νικησει!!!ας φωτισουν κ οι μογγολοι κ οι αλβανοι φιλοι τους κ οι σκοπιανοι καποιο μνημειο τους.δεν μπορουν ομως ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ.Κ οσοι μιζεροι κ πικροχολοι ανθελληνες αντιδρατε,λογικο ειναι.παντα σας τυφλωνε το ΦΩΣ.Ξαναμπειτε στις τρυπες σας γρηγορα.

 4. avatar Miz

  Δωρεά Ωνασειου; Έ και τι μ’αυτο; Καλά καλά. Τέτοιο κουτόχορτο τρώνε οι ψηφοφόροι της ΝΔ.

 5. avatar δε λέω

  ωραία και κομψή η Ακρόπολη, αλλά και σαν την Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν είναι!

 6. avatar εγω που τα ξερω ολα

  Κριμα που δεν εγινε εκκλησια!
  Θα εβαζαν οι χριστιανοταλιμπαν και ενα ωραιο καμπαναριο διπλα στις καρυατιδες και θα φυσαγε!!!

  1. avatar Μα, έγινε

   της \"Παναγίας της Αθηνιώτισσας\" και γι\'αυτό γλύτωσε την κατεδάφιση!
   Μετά έγινε καθολική εκκλησία με καμπαναριό και μετά τζαμί.

 7. avatar Miz

  Αυτά μας μάραναν. Εδώ σε λίγο με την κυβέρνηση τσίρκο δεν θα έχουμε να φάμε και μας ενδιαφέρει ο φωτισμός. Πιο πολύ μας ενδιαφέρει τι θα πουν οι ξένοι για εμάς. Λες και δεν ξέρουν τι τσίρκο χώρα είμαστε. Α ρε Μητσοτακη πετάς τα λεφτά του κοσμάκη για δρόμους περιπάτους και φωτισμούς. Να σε χαιρόμαστε.

  1. avatar Το αποκορύφωμα της

   έλλειψης παιδείας και πολιτισμού...καλή η δημοκρατία, όλοι χωράνε και μπορούν να βελτιωθούν εάν φυσικά το θέλουν αν και σπανίζει, λυπάμαι ειλικρινά.

  2. avatar Αρχιλοχος

   Πιο [...], πεθαίνεις... Ούτε το άρθρο δε διάβασες... Η κυβέρνηση δεν ξόδεψε φράγκο. Δωρεά Ωνάσειου

  3. avatar Αν ψάχνεις για τσίρκο

   δες στον καθρέφτη

  4. avatar παψε

   βρε μίζερο τρολ...

 8. avatar Άπλυτος αριστερος

  Τέλεια...τώρα θα μπορούνε τα λάθρα να κλέβουνε ακόμα πιο λαμπρά με την ένδοξα φωτισμένη Ακρόπολη από πάνω τόυς....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει