Την Τρίτη 15 Απριλίου θα ξεκινήσει για την Περιφέρεια Αττικής η διανομή δελτίων δωρεάν μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές η διανομή θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Τις σχετικές συμβάσεις υπέγραψαν ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, και οι εκπρόσωποι των συγκοινωνιακών φορέων της χώρας -ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ, Αστικά, Υπεραστικά.

Οι δικαιούχοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους, από τις Διευθύνσεις Πρόνοιας της Περιφέρειας και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ έως την παραλαβή των νέων δελτίων, θα ισχύουν τα δελτία του προηγούμενου έτους.

«Αυτήν τη δύσκολη περίοδο τα Άτομα με Αναπηρία χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους. Οι διευκολύνσεις για τη μετακίνησή τους εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό που προωθούμε για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» δήλωσε με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων ο κ. Κεγκέρογλου.

Συνολικά το 2014 αναμένεται να διανεμηθούν περίπου 150.000 δελτία, το ένα τρίτο από τα οποία αφορούν τη δωρεάν μετακίνηση στην Αττική.

Δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου εισιτηρίου, είναι: Οι κάτοχοι ελληνικής υπηκοότητας, οι υπήκοοι των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και υπήκοοι κρατών-μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕΟΧ), υπήκοοι των κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 τ.Α’), οι υπήκοοι κρατών εκτός ΕΕ που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και οι τελούντες σε καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Δελτία δωρεάν μετακίνησης δικαιούνται όσοι κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, και το ετήσιο συνολικό ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο από 23.000 ευρώ ή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους δεν μην είναι μεγαλύτερο από 29.000 ευρώ.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ, προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ, για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο, εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω.
Οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν δελτίο-κάρτα ανεξάρτητα από το όριο του εισοδήματός τους.

Δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ, έχουν άτομα με αναπηρία που έχουν παθολογοανατομικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα: α) Στην Περιφέρεια Αττικής, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, Τραμ, και Προαστιακός για το τμήμα της γραμμής του από τον σταθμό Μαγούλα έως τον σταθμό Αεροδρομίου). β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ. γ) και στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας της Περιφερειακή τους Ενότητας.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι, με υπεύθυνη δήλωσή τους δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν φορολογική δήλωση.

Οι δικαιούχοι τέλος που υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 23.000 ευρώ ατομικό και των 29.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, το οποίο προσαυξάνεται με 5.600 ευρώ για κάθε επί πλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και βαρύνει τον φορολογούμενο , εφόσον αυτό παρουσιάζει αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

Όσοι προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα ΚΕΠ της χώρας, με τα ανωτέρω δικαιολογητικά για να λάβουν δελτίο μετακίνησης, εφόσον κριθούν δικαιούχοι, απαραίτητο είναι να προσκομίζουν το ασφαλιστικό βιβλιάριο Υγείας, στο οπισθόφυλλο του οποίου, ο αρμόδιος υπάλληλος μονογράφει σημειώνοντας και την ημερομηνία παράδοσης αυτού και το σφραγίζει προκειμένου να ελέγχεται η περίπτωση πολλαπλής χορήγησης δελτίου στον ίδιο δικαιούχο.

Σε περίπτωση απώλειας, η οποία προκύπτει με βεβαίωση από αστυνομική Αρχή, χορηγείται εκ νέου δελτίο μετακίνησης εντός του έτους χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, με βάση την αναγραφή στο βιβλιάριο Υγείας, όπου σημειώνεται η επαναχορήγηση.

Σε περίπτωση απώλειας του δελτίου μετακίνησης για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.