Συνεχίζει να απελευθερώνει επικίνδυνες ουσίες στον ουρανό της Αττικής το τοξικό νέφος που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να κλείσουν πόρτες και παράθυρα για να προστατευτούν.

Ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από περιστατικά όπως η φωτιά που κατέκαψε το εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση.

«Δεν είμαστε υπέρ του να φουσκώνει ο αστικός ιστός με δραστηριότητες που αν γίνει ένα ατύχημα μπορεί να αποβεί μοιραίο» τόνισε ο κ. Ζερεφός.

«Τα καιγόμενα πλαστικά μπορούν να απελευθερώσουν βαρέα μέταλλα, μικροσωματίδια, διοξίνες αν καίγονται και pvc πλαστικά και γενικά περιέχουν πολύ επικίνδυνες ουσίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν επιπτώσεις» επισήμανε ο Φίλιππος Κυρκιτσός, Δρ. Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Καθώς τα πλαστικά είναι ιδιαιτέρως βραδυφλεγή και εκλύουν δηλητηριώδεις ουσίες όπως η διοξίνη, οι κάτοικοι που ζουν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την εστία της φωτιάς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Ζήτημα λόγω της τοξικότητας υπάρχει και για τις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και το πόρισμα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής για τις αιτίες της πυρκαγιάς, τα καιόμενα υλικά, αλλά και την τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας του εργοστασίου ανακύκλωσης πλαστικών.