Νέα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν για τον Πόρο στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού. 

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και  με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα για τον Πόρο.

Αναλυτικά τα νέα έκτακτα μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί  κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες  ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.

Κορονοϊός: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο δήμος για τον Πόρο

Ο δήμαρχος Πόρου ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται στο νησί λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

Μέσα σε αυτά τα μέτρα είναι η ανάκληση των αδειών παράτασης της λειτουργίας των μουσικών οργάνων μετά τις 11 το βράδυ σε καφέ – μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ απαγορεύεται η διενέργεια λιτανειών και λατρευτικών εκδηλώσεων σε κοινόχρηστους χώρους.

Αναλυτικά η ανάρτηση του δημάρχου, Γιάννη Δημητριάδη, στο Facebook: «Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ για τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί μας και δεδομένων των οδηγιών που έχουν απευθυνθεί από τους αρμόδιους φορείς σε όλους τους Δήμους της χώρας για την αντιμετώπιση της αυξημένης επικινδυνότητας διάδοσης της νόσου την τρέχουσα περίοδο, ενημερώνουμε ότι με κατεπείγουσα Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη κατά πλειοψηφία σήμερα το μεσημέρι, επικαιροποιήθηκαν τα ειδικά τοπικά μέτρα που έχει καθορίσει με πρωτοβουλία του ο Δήμος μας προς αποφυγή διάδοσης της νόσου:
 
Α. Λειτουργία Δήμου: Όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, το οποίο θα εξυπηρετείται μόνο ηλεκτρονικά ή κατόπιν ραντεβού σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το διοικητικό προσωπικό του Δήμου θα εργάζεται με καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ το προσωπικό των τεχνικών και κοινωνικών υπηρεσιών θα εργάζεται μόνο εκτός κτηρίων, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές οδηγίες των αρμόδιων αιρετών.
 
Β. Επισκεψιμότητα δημοτικών κτηρίων και χώρων: Απαγορεύεται η είσοδος κοινού σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά κτήρια, στις Παιδικές Χαρές και στις δημοτικές τουαλέτες.
 
Γ. Διενέργεια ελέγχων: Το αρμόδιο συνεργείο του Δήμου θα συνεχίσει να διενεργεί περιοδικούς ελέγχους αναφορικά με την χρήση κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να βεβαιώνεται η τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων και αντίστοιχο αίτημα απευθύνεται στις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές.
 
Δ. Συνάθροιση κοινού: Προς αποφυγήν συνάθροισης κοινού, α) ανακαλούνται όλες οι άδειες παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων μετά τις 11:00μμ σε καφέ-μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία και β) απαγορεύεται η διενέργεια λιτανειών και λατρευτικών εκδηλώσεων σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους.
 
Ε. Οι διαδικασίες διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων, καθώς και κάθε οδηγία και επικοινωνιακή δράση που αφορά στην χρήση μέσων ατομικής προστασίας, σε απολυμάνσεις και γενικότερα στην τήρηση μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, εξακολουθούν να ισχύουν όπως περιγράφονται στις Αποφάσεις Δ.Σ. 39/19.3.2020 και 61/2.6.2020».
 

Κόκκινος συναγερμός στην Ελλάδα με το επικίνδυνο άλμα των κρουσμάτων: Μεγάλη διασπορά και νέα μέτρα στο τραπέζι

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στην Ελλάδα φάνηκε ότι η μάχη θα είναι μεγάλη, δύσκολη και… μακροχρόνια. Ο κορονοϊός «εξαπλώνεται» καθημερινά σε όλη τη χώρα και η ανησυχία πολιτών και επιστημόνων είναι στο κόκκινο.

Σήμερα 6/8 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 κρούσματα στην Ελλάδα και όσον αφορά τις νέες περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας είναι… η δεύτερη χειρότερη μέρα με πρώτη την 21η Απριλίου με 156 νέα κρούσματα.

Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί περισσότερο τις Αρχές είναι ότι:

  • εντοπίζονται αρκετά ορφανά κρούσματα στην κοινότητα,
  • το R είναι κοντά στο ένα και όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα
  • και η διασπορά του ιού.

Όπως αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι, η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει «πέσει» με τους νέους να είναι αυτοί που κινούν τα νήματα του κορονοϊού.

Και μπορεί μόλις πριν από δύο μέρες ο Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοίνωσε νέα μέτρα που να αφορούσαν τη χρήση της μάσκα, όμως όπως όλα δείχνουν, θα έλθουν νέα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Πού εντοπίστηκαν τα σημερινά νέα κρούσματα:

  • 11 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 7 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 40 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
  • 38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
  • 2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
  • 2 στην Π.Ε. Αχαΐας,
  • 4 στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
  • 3 στην Π.Ε. Ηλείας,
  • 1 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
  • 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
  • 2 στην Π.Ε. Καβάλας,
  • 3 στην Π.Ε. Κέρκυρας,
  • 1 στην Π.Ε. Κιλκίς,
  • 1 στην Π.Ε. Κοζάνης,
  • 3 στην Π.Ε. Κορινθίας,
  • 9 στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης
  • 14 στην Π.Ε. Λάρισας,
  • 2 στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου
  • 3 στην Π.Ε. Πέλλας,
  • 1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
  • 3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
  • 1 στην Π.Ε. Χανίων.

Δεκαπενταύγουστος όπως Πάσχα; Στο τραπέζι μέτρα για τις εκκλησίες λόγω κορονοϊού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα και με τη συμμόρφωση των πολιτών στα υφιστάμενα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, να ληφθούν και άλλα μέτρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εκκλησίες, το Δεκαπενταύγουστο, αντίστοιχα με το Πάσχα, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν θα λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, όπως έγινε το Πάσχα, και συγκεκριμένα εάν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί, όσον αφορά σε εκκλησίες και λιτανείες, προς αποφυγή συνωστισμού, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα μέρα. Αυτη η εβδομάδα είναι κρίσιμη, είναι εβδομάδα αφύπνισης.

Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Εάν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, θα το δούμε μετά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας.

Προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων  με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, συναρμόδιους υπουργούς  και κυβερνητικά στελέχη και αυτή τη βδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά.

Ανακοίνωσε δε ότι αύριο στη μία το μεσημέρι, ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών» τόνισε ο κ.Πέτσας και προειδοποίησε: «Η μάχη για τον κορονοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εισηγήσεις για άνοιγμα προς άλλες χώρες, καθώς παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη. Και επισήμανε ότι τοπικά lockdown έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία, προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί θα ξαναλάβουμε και τέτοια μέτρα».

Γιαμαρέλλου: Θα φοράμε όλοι μάσκα – Αντισηπτικό ανά μισή με μία ώρα

Τη σημασία της χρήσης μάσκας κατά της διάδοσης του κορονοϊού επισήμανε ακόμα μια φορά η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Θα φοράμε όλοι μάσκα, θα το πάρουμε απόφαση, είναι μέτρο που προφυλάσσει εμάς και τους άλλους. Σήμερα φτάσαμε να λέμε ότι αν όντως ο κόσμος μπορούσε να φορεί συνεχώς μάσκα θα εξαφανιζόταν το πανδημικό κύμα… Το ανακοίνωσε ο διευθυντής του Κέντρου Νοσημάτων στην Άτλαντα στα μέσα Ιουλίου» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις πριν από μια εβδομάδα, ακόμα κι αν ο ιός μεταδοθεί σε κάποιον που φοράει μάσκα, θα νοσήσει πολύ ελαφρά ή θα είναι ασυμπτωματικός.

«Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ή να βάζουμε αντισηπτικό ανά μια ώρα, μισή ώρα, και να κρατάμε αποστάσεις, αποστάσεις και σε εξωτερικούς χώρους» ανέφερε.

Για τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου είπε ότι μπορεί να γίνουν, αλλά με λίγο κόσμο, αλλά θα χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

«Είμαι αισιόδοξη να πιστεύω ότι μπορεί να μην έχουμε έρθει στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αλλά βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, και αν δεν προσέξουμε μπορεί να φτάσουμε στο δεύτερο κύμα. Η ανησυχία είναι ότι πολλά κρούσματα είναι διάσπαρτα και ορφανά, δηλαδή είναι πολύ δύσκολο να ιχνηλατηθούν».

Ποια είναι τα βασικά ενδεχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Την ανησυχία του αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ενώ παράλληλα εστίασε στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στην αύξηση των κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με το συμβούλιο των επιδημιολόγων ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Λόγω όμως την αυξητικής τάξης που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα οι κυβερνητικοί και παράγοντες της Υγείας περιμένουν να περάσει ο Αύγουστος έτσι ώστε να έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα.

Μέχρι στιγμής πάντως, θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο τα παιδιά να εισέρχονται στη σχολική αίθουσα αφού πρώτα έχουν φορέσει τη μάσκα τους.

Τα βασικά ενδεχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων είναι δύο. Το πρώτο σενάριο είναι να βρίσκονται όλοι οι μαθητές στην τάξη αλλά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού να είναι αυξημένα ενώ το δεύτερο είναι η επαναφορά της εκ περιτροπής διδασκαλίας -όπως ίσχυσε στο διάστημα της καραντίνας και των αυστηρών μέτρων-, δηλαδή του διαχωρισμού κάθε τάξης σε δύο τμήματα που θα κάνουν εναλλάξ μαθήματα.

Ανήσυχος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε στην ΕΡΤ3 και εστιάζοντας στα σχολεία είπε: «Καταρχάς θα πρέπει τα σχολεία οπωσδήποτε να ανοίξουν, δεν είναι εύκολο να μάθουν γράμματα τα παιδιά έτσι. Να μείνουν έναν χρόνο ακόμα εκτός σχολείων; Δεν το συζητάμε.

Ο χειμώνας είναι μπροστά, το φθινόπωρο είναι μπροστά τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Βεβαίως μπορεί να ανοίξουν με μάσκες και με μέτρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχει μια τέτοια διάδοση του ιού με τόσο δυσάρεστες επιπτώσεις που θα χρειαστεί αυτό να αναθεωρηθεί.

Αυτό θα αναθεωρηθεί μόνο αν αρχίσουμε να ζούμε μια τραγωδία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύω ότι είναι η λογική τάξη των πραγμάτων όσον αφορά τα σχολεία».

«Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια πιο δύσκολη από αυτή που έγινε την άνοιξη. Υπάρχει συνεχείς στοχοποίηση των νέων. Δεν πρέπει να ρωτάμε γιατί πρέπει να πάνε σε πάρτι. Δεν θα επιτύχουμε αυτό που θέλουμε.

Ο χειμώνας είναι μπροστά και το εμβόλιο απέχει μερικούς μήνες. Με ψυχραιμία πρέπει να σκεφτούμε τι έγινε την άνοιξη» συμπλήρωσε.

Σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία μίλησε επίσης για τα σχολεία επισημαίνοντας: «Εφόσον ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει με τα πιο ασφαλή μέτρα για τα παιδιά, το προσωπικό και τις οικογένειές τους.

 

Η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς ορίστηκε η 7η Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξει κάποια τραγική εξέλιξη της επιδημίας δεν μπορώ να πω τι θα γίνει».

Με αυτή του τη δήλωση οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων.

«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιστροφή στα σχολεία»

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιστροφή στα σχολεία και τα μέτρα τα οποία θα παρθούν».

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα τις τελευταίες ημέρες η κ. Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως «υπάρχει μια έξαρση και παραμένει πρώτο μέλημα μας η προστασία της δημόσιας υγείας», ενώ επεσήμανε ότι «πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα».

Σχετικά με τα παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το κατά πόσο μπορούν να ακολουθήσουν τα μέτρα η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «όπως έδειξε η προηγούμενη εμπειρία και τα μικρά παιδιά μπορούν να προσαρμοστούν πολύ καλά».

Σχετικά με την εξεταστική Σεπτεμβρίου για τους φοιτητές, η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως έχουν δοθεί οδηγίες στα πανεπιστήμια και υπάρχει η επιλογή της εξ αποστάσεως εξέτασης αλλά και δια ζώσης, αναλόγως με τις συνθήκες.

Τέλος, η κ. Κεραμέως είπε πως υπάρχει ειδική μέριμνα για τα κενά στην αρχή του σχολικού έτους και ότι θα προσαρμοστούν σε αυτά που θα μας πουν οι ειδικοί.

*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου