Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για τη διαφύλαξη της Αγίας Σοφίας

Εγκρίθηκε η πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη


ΕΛΛΑΔΑ
19:36
13/07/2020
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας για τη διαφύλαξη της Αγίας Σοφίας
5
loading

Σε ψήφισμα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων μετά από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, τονίζεται ότι «η απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί πλήγμα και προσβολή, όχι μόνο ενός οικουμενικού συμβόλου του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, αλλά και ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Το πέρασμά της στους αιώνες, αποδεικνύει τον εμβληματικό χαρακτήρα της και την παρουσία της ως θησαυροφυλάκιο της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η μεθόδευση της τουρκικής κυβέρνησης και του Προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, για να καταλήξει  στην συγκεκριμένη απόφαση, δείχνει, για ακόμη μία φορά, την επιλογή της να βρίσκεται απέναντι στη διεθνή κοινότητα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια ειρήνη.

Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι χρέος κάθε πολιτικής ηγεσίας, είναι να καταβάλλει κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς των εθνών, με στόχο να την κληροδοτήσει  στις επόμενες γενιές

Δείχνει ακόμη να μην αντιλαμβάνεται, ότι τα μνημεία δεν αλλοιώνονται και δεν προσαρμόζονται στο σήμερα. Ότι ο σεβασμός τους, είναι κριτήριο πολιτισμού γι’ αυτούς που θα έρθουν, για τους ιστορικούς του μέλλοντος και όσους δεν θα χρειαστεί να σκάψουν για να εκτιμήσουν ένα σύμβολο που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος της εξέλιξης της ανθρωπότητας», επισημαίνει ο δήμος Αθηναίων.

Και προσθέτει: Η συγκεκριμένη απόφαση, δεν αποτελεί ούτε απόδειξη ισχύος, ούτε απόδειξη  εφήμερης πολιτικής δύναμης. Αντιθέτως, συνιστά ύβρη κατά του αλληλοσεβασμού των λαών και των πολιτισμών τους.

Η Αθήνα, ως θεματοφύλακας και οικοδέσποινα πολλών εκ των πιο σημαντικών μνημείων του κόσμου, στέκεται απέναντι στην απόφαση αυτή και την καταδικάζει. Ενώνει τη φωνή της με τον δημοκρατικό κόσμο της Τουρκίας που εναντιώνεται στις επιδιώξεις του Ερντογάν. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ζητά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και της UNESCO, για να μην προχωρήσει η τουρκική κυβέρνηση στα επόμενα σχεδιαζόμενα βήματά της για την ουσιαστική καταστροφή της Αγίας Σοφίας ως κιβωτού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Η κακή ψήφος έχει σοβαρές συνέπειες

  Αυτός ο ξεφτίλας έκανε αρκετό κακό στη δύσμοιρη Αθήνα.
  Όσο κακό έκανε και ο θείος του στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

 2. avatar Τεως και νυν

  Τα μνημεία δεν αλλοιώνονται , μία ουσιώδη φράση πού θα μείνει στήν ιστορία.

 3. avatar Παΐσιος ο Αγιορείτης

  Κόλλυβα στο ζωνάρι Ψήφισμα Παντόφλες Δημοτικό Συμβούλιο Κάστανα Αγιά Σοφιά

 4. avatar Φγγγξξκλ

  Στο ίδιο πνεύμα με την κυβέρνηση πετάμε την μπάλα στην UNESCO η οποία δεν θα κάνει τίποτα. Γιατί δεν παίρνετε αντίμετρα όπως το να κάνετε το τζάμι στο βοτανικό μουσείο; θα μου πείτε ότι εμείς είμαστε πολιτισμένοι δεν κάνουμε τέτοια, μόνο που πολιτισμένος δεν σημαίνει υποχωρητικός.

 5. avatar 124

  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαααχχααχαααχ. ......του έκανες τη μούρη κρέας ντορογιέ. Πάντως νομίζω ότι μπορείς να βοηθήσεις. Αν απειλήσεις ότι θα στείλεις τσίγκινες ζαρντινιέρες και ότι θα πείσεις τον δήμαρχο της Πόλης να φτιάξει και εκεί μεγάλο περίπατο, όχι μόνο θα πάρει πίσω την απόφαση του ο Τούρκος αλλά μπορεί και να μας την παραχωρήσει κιόλας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει