«Με τη συγκέντρωσή μας στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε λύματα στο Πόρτο Ράφτη»

Ο δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Αλλαγιάννης, φορείς και κάτοικοι της περιοχής μιλούν στο newsbeast για την οικτρή κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί


ΕΛΛΑΔΑ
12:11
13/07/2020
«Με τη συγκέντρωσή μας στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε λύματα στο Πόρτο Ράφτη»
11
loading

«Χθες το απόγευμα στείλαμε ένα μήνυμα προς τους ιθύνοντες πως δεν θα επιτρέψουμε να αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς» δηλώνει στο newsbeast ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκατοντάδων κατοίκων του Πόρτο Ράφτη και των γύρω περιοχών που συγκεντρώθηκαν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου φωνάζοντας συνθήματα κατά της προοπτικής να μετατραπεί ο τόπος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε μια απέραντη χαβούζα.

«Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά», «Όχι στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για εμάς χωρίς εμάς» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους.

Η προοπτική δημιουργίας Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων λίγο έξω από το αεροδρόμιο όπου θα μεταφέρονται οι ακαθαρσίες όλων των κοντινών δήμων και ακολούθως μέσω αγωγών θα εκρέουν επεξεργασμένες στο θαλάσσιο μέτωπο του δήμου τους, και ειδικότερα στην περιοχή Χαμολιά, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, τους έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.

Οι σχετικοί σχεδιασμοί υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια αλλά τώρα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας έχει αρχίσει ήδη να δημιουργείται από την ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως επί της ουσίας να ερωτηθεί η τοπική δημοτική αρχή και οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει μια σειρά κινητοποιήσεων με πλέον πρόσφατη τη χθεσινή και να αναζητούνται νομικά τρόποι ώστε να υπάρξει μια διαφορετική λύση για να μην οδηγηθούν στην υποβάθμιση.

«Κανείς δεν μας ρώτησε εμάς»

«Χωρίς να έχουμε ενημέρωση, χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς, τελικός αποδέκτης των λυμάτων του Κέντρου Επεξεργασίας, συνολικού κόστους ανέγερσης της τάξης των 133 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η είσοδος του κόλπου του Πόρτο Ράφτη που ανήκει στο δήμο μας»  δηλώνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Αλλαγιάννης.

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο αυτό θα μεταφέρονται και όλα τα λύματα του παραλιακού μετώπου που διατρέχει τον δήμο Σαρωνικού, δηλαδή των περιοχών της Αναβύσσου, του Αγίου Δημητρίου, του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας, της Παλαιάς Φώκαιας και του Θυμαρίου. Οι σχετικοί αγωγοί που θα καταλήγουν στη θάλασσα του δήμου Μαρκόπουλου θα έχουν μήκος 52 χιλιομέτρων και θα μεσολαβούν 13 αντλιοστάσια.

Οι δύο εναλλακτικές λύσεις

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα λύματά του εντός των διοικητικών ορίων που κατέχει, υποστηρίζει ο δήμαρχος. Αρχικά υπήρχαν δύο διαφορετικές μελέτες για να λυθεί το πρόβλημα αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκαν. Η μια ήταν της ΕΥΔΑΠ και ήθελε να δημιουργείται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας όπου ήταν μάλιστα αδειοδοτημένες και οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλά το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε, όπως εγκαταλείφθηκε και η προοπτική σύνδεσης του παραλιακού μετώπου της ανατολικής Αττικής με την Ψυττάλεια, η οποία θα μπορούσε να δεχθεί λύματα». Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν η Ψυττάλεια είναι ένα μικρό νησί του Σαρωνικού που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα όπου στο έδαφός της λειτουργούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Ευρώπης, εξυπηρετώντας σχεδόν όλη την Αττική.

Προγραμματίζονται συναντήσεις με Χατζηδάκη και Πατούλη

«Παρ’ όλα αυτά κάποιοι σκέφτηκαν ότι για να λυθεί το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να φέρουν όλα τα λύματα σε εμάς. Η τακτική των ιθυνόντων εξωθεί την αγανακτισμένη τοπική κοινωνία μας σε αντιδράσεις και μη επιθυμητές πρακτικές προκειμένου να επιβληθεί η λογική και να εξασφαλιστεί ένα ευοίωνο μέλλον για τους κατοίκους και τα παιδιά τους» σημειώνει ο δήμαρχος που σύμφωνα με πληροφορίες αυτό τον καιρό επιδιώκει να κλείσει ραντεβού τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ώστε να τους εκθέσει τις απόψεις του.

«Διαφωνούμε με την απόφαση της ΕΥΔΑΠ

Οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου υποστηρίζουν ειρωνικά ότι «σε λίγο θα έχουμε την ομορφότερη χαβούζα της Αττικής» και έχουν συνασπιστεί προκειμένου να αποτρέψουν την προοπτική να χύνονται τα επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα της περιοχής τους, δημιουργώντας ομάδες στα social media και προβαίνοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. «Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίρρησή μας στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά των λυμάτων του δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς. Διαφωνούμε με την απόφαση της ΕΥΔΑΠ και ζητάμε να μην εφαρμοσθεί. Πρέπει ο δήμος Σαρωνικού να αποχετεύσει εντός των δικών του διοικητικών ορίων και όχι τα λύματα να έχουν αποδέκτη τη δική μας θαλάσσια περιοχή» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη κ. Ιωακείμ Δημήτριος.

«Είναι παράλογο να δεχόμαστε λύματα δήμων που είναι 50 χλμ. μακριά»

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Σωτηρίου, συνταξιούχος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοικος της περιοχής που θα καταλήγουν τα επεξεργασμένα λύματα, μας δηλώνει ότι «είναι παράλογο τα λύματα ενός δήμου που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά να έρχονται σε εμάς. Επιπλέον δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν η επεξεργασία των λυμάτων θα είναι δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια (σ.σ. η δευτεροβάθμια είναι μέτρια επεξεργασία ενώ η τριτοβάθμια καλύτερη). Όπως όλα δείχνουν αυτή η μονάδα που χτίζεται θα λειτουργεί ως δευτεροβάθμια και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος. Ζητήσαμε να επισκεφθούμε τις μονάδες στο στάδιο που βρίσκονται σήμερα και μας αγνοούν. Ζητήσαμε ενημέρωση και πάλι μας αγνοούν. Προφανώς και δεν είμαστε κατά της επεξεργασίας λυμάτων, αλλοίμονο. Είμαστε όμως εναντίον της τακτικής του αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Αυτή τη στιγμή έχει κατασκευαστεί ο επίγειος αγωγός διάθεσης των λυμάτων αλλά όχι και το υποθαλάσσιο τμήμα του, που είναι και το πιο δύσκολο».

Ο κ. Σωτηρίου, που έχει στείλει σχετική επιστολή και στους αρμόδιους φορείς, την οποία και δημοσιεύσαμε, θέτει τέλος και μια ακόμη εξίσου σημαντική παράμετρο: «Το Κορωπί, όπως λέει, διαθέτει μια μεγάλη βιομηχανική ζώνη. Υποτίθεται ότι τα αστικά λύματα της βιομηχανικής ζώνης θα πηγαίνουν στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας. Ποιος μου εγγυάται όμως εμένα ότι οι βιομηχανίες δεν θα ρίχνουν και τα βιομηχανικά τους λύματα εκεί μέσα;».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Οικονόμου Κατερινα

  Αφού είναι πολιτισμός τα ΚΕΛ, και βεβαίως ειναι, αφού νοιάζεστε τόσο πολύ για το περιβάλλον και όχι για να βολεψετε τους βόθρους σας τότε γιατί κανείς από εσάς, κορωπιοτες, παιανιοτες και κάτοικοι των 6 δήμων του Σαρωνικου κ.λπ. δεν τα θέλετε στις περιοχές σας. Και σκεφτείτε είναι τα δικά σας...
  Αφήστε εμάς στο Μαρκόπουλο να διαχειριστούμε τα δικά μας. Όπως πολύ καλά ειπώθηκε και από τον δήμαρχο Μαρκοπουλου, ο κάθε δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα δικά του απόβλητα στα διοικητικά του όρια. Έτσι τα ΚΕΛ θα είναι μικρότερα και η επιβάρυνση μικρότερη και δίκαια κατανεμημένη.

 2. avatar Κατοικος Δυτικης

  Ολα λοιπον στη δυτικη Αττικη;;;;;ετσι σας συμφερει για να μη υποτιμηθουν τα εξοχικα σας ε οχι κυριοι.......

 3. avatar Αααααα

  Καλά και στείλατε μύνημα ξέρετε που τι γράψανε..εκεί που δεν πιάνει μελάνι...καλό ει άι να μην δέχονται τα [...] σας κανένας και να παράγεται το νερό το ρεύμα...α και όσοι έχουν καταπατήσει δημόσια περιουσία να την επιστρέψουν και να πληρώσουν με τόκο την χρήση που έκαναν τόσα χρόνια..πως φαίνεται;δίκαιο για αυτούς που ζουν στην Ψυτάλλεια..Πτολεμαϊδα..κλπ

 4. avatar Παντως…

  Ολοι οι βοθροι των Μεσογειων αδειαζουν στα περιβολια και καταληγουν στη θαλασσα. Το Πορτο Ραφτη ειναι ο μεγαλυτερος βοθρος στην Αττικη. Ας δει ο κυριος δημαρχος πως ηταν ο Σαρωνικος και πως εγινε με το βιολογικο κι ας αφησει τις πολιτικες σκοπιμοτητες για να δειξει οτι κανει κατι... Ας σκεφτει το συμφερον του τοπου του και τις επομενες γενιες, οχι πως θα εξασφαλισει την επομενη τετραετια του.

 5. avatar Λουλης

  Δηλαδή αν στη Χαμολία τρέχουν μόνο τα λύματα του Μαρκόπουλου είσαστε Οκ?

 6. avatar θα τα παρετε

  κ θα πειτε κ 2 τραγουδια

 7. avatar Ploigos

  Να ρωτήσω τον κ. καθηγητή : μέχρι τώρα τα σκαριά τόσο τα δικά του όσο και των άλλων κατοίκων του Πόρτο Ράφτη που πέφτουνε ????

  1. avatar Ploigos

   ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΆΝΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗ ..............¨ Να ρωτήσω τον κ. καθηγητή : μέχρι τώρα τα σκατά τόσο τα δικά του όσο και των άλλων κατοίκων του Πόρτο Ράφτη που πέφτουνε ????

   1. avatar Είτε σε βόθρο,..

    είτε στη θάλασσα, είτε στο ρέμα, είτε στο δρόμο όταν είναι στα όρια ο βόθρος...να δεις τι ωραία που μυρίζουν καθημερινά αυτές οι τρεις επολογές και τι καλό κάνουν στο περιβάλλον...

 8. avatar ΚΛΕΩΝ

  [...]
  Επισης καθε περιοχη να εχει και τη δικη της ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ και χωμετερη!
  Δηλαδη στα Λιοσια ειναι βλακες που παιρνουν τα σκουπιδια τους!
  Στη Πτολεμαιδα ειναι ηλιθιοι που εχουν το ντουμανι της ΔΕΗ για να μπορουν να εχουν ρευμα στο Πορτο Ραφτη!
  Δεν φτανει που τα μισα τους σπιτια στη περιοχη ειναι εκτος σχεδιου....ειναι ολοι παρανομοι.....μιλανε κιολας!!!

  1. avatar Ένας κάτοικος

   Αρχικά φίλε Κλέων, τα σκουπίδια μας τα θάβανε οι δημοτικές αρχές σε χωματερές γιατί δεν έρχονταν να τα πάρουν να τα βάλουν στα Λίοσια. Δεύτερον, τα εκτός σχεδίου που αναφέρεις, αυτά είναι συγκεκριμένα εξοχικά και ανήκουν σε συγκεκριμένους τους οποίους καλό είναι να μην αναφέρουμε. Το Πόρτο Ράφτη λοιπόν βασίζεται αρκετά στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες και μία τέτοια κίνηση θα μείωνε αρκετά τη ζήτηση και τις τμιές των ακινήτων των μόνιμων κατοίκων. Ε ο Δήμαρχος δεν μπορούσε να μην κάνει τίποτα, θέλει και να επανεκλεγεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει