Την Κεφαλονιά επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γραμματέα του ΚΠΕ Νίκο Ανδρουλάκη και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός.

Τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ πλαισίωναν οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος και Χρήστος Γκόκας, ο Γραμματέας Yποδομών του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Οικονομίδης και ο Γραμματέας Περιφερειακών ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Λιάρος.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σωτήρη Κουρή, τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σταύρο Σπαθή. Ακόμη επισκέφτηκε το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου που έχει υποστεί ζημιές καθώς και τους τροφίμους του Γηροκομείου που φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Παλικής, λόγω εκκένωσης του Γηροκομείου.

Από τις συναντήσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη να χαρακτηριστούν “σεισμόπληκτες” οι πληγείσες περιοχές ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων και αποκατάστασης των ζημιών.

Κρίνεται απαραίτητο να εγκατασταθεί κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για την ακριβή αποτίμηση των ζημιών στα ιδιωτικά κτίρια και την διαχείριση της αποκατάστασής τους.
Σε ότι αφορά τις ζημιές των υποδομών (οδικό δίκτυο, λιμάνια, δίκτυο υδροδότησης), κρίνεται απαραίτητη η σύσταση ομάδας μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών ή τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα, προκειμένου να αξιολογήσει τις ζημιές, να προσδιορίσει τις μελέτες αποκατάστασής τους (όπου αυτό απαιτείται) και να συντονίσει την εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων.
Εκτός από τις καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, ο σεισμός προκάλεσε καταστροφές σε εμπορεύματα εκατοντάδων επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων ζήτησαν να δεσμευτεί η Κυβέρνηση στην καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές, στην επιμήκυνση στις προθεσμίες καταβολής οφειλών σε Δημόσιο και τράπεζες.

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκαν στους συνομιλητές τους ότι θα παρακολουθήσουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και θα παρέμβουν όπου είναι εφικτό για την επιτάχυνση των σχετικών αποφάσεων.