Στη χαλάρωση του lockdown στην Ευρώπη με τα παραδείγματα πέντε χωρών αναφέρεται το BBC, σημειώνοντας πως οι πολίτες απολαμβάνουν και πάλι ελευθερίες που είχαν χάσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η χαλάρωση των μέτρων ποικίλει από χώρα σε χώρα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, αλλά υπάρχουν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Οι Έλληνες μπορούν να επισκεφθούν τα νησιά» γράφει το BBC και συνεχίζει: «Η Ελλάδα ανοίγει τα πολλά νησιά της στους ταξιδιώτες από την ηπειρωτική χώρα αλλά όχι ακόμα σε ξένους τουρίστες. Αυτό σημαίνει πως πολλοί Έλληνες με εξοχικά μπορούν να πάνε εκεί να ξεκουραστούν- και να υποστηρίξουν και την τοπική οικονομία, που δοκιμάζεται. Είναι μια ανακούφιση για πολλούς, έπειτα από δύο μήνες lockdown. Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση της ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποτελεί το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας». 

Το δημοσίευμα επικαλείται και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα ανοίξει και στον διεθνή τουρισμό από τις 15 Ιουνίου ενώ οι περισσότερες πτήσεις προς τη χώρα θα ξεκινήσουν και πάλι την 1η Ιουλίου, όταν θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία και δεν θα ισχύει πλέον η καραντίνα των 14 ημερών.

Τα υπόλοιπα παραδείγματα του BBC, εκτός από το άνοιγμα των ελληνικών νησιών, περιλαμβάνουν τη δυνατότητα των Τσέχων να απολαμβάνουν μια μπίρα, την επίσκεψη σε μουσεία από τους Ισπανούς, το άνοιγμα πισίνων και γυμναστηρίων, με αυστηρούς κανόνες προστασίας, στην Ιταλία, και την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία στην Πολωνία.