Κορονοϊός και απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι λόγοι που οι Έλληνες πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα

Η ψυχολόγος Αρετή Βεργούλη εξηγεί πως ένας «εξωστρεφής» και «συναισθηματικός» λαός συμμορφώθηκε στην προστακτική νόρμα του κράτους


ΕΛΛΑΔΑ
16:47
20/04/2020
Κορονοϊός και απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι λόγοι που οι Έλληνες πειθάρχησαν στα περιοριστικά μέτρα
36
loading

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τήρησε τα περιοριστικά μέτρα κίνησης που έλαβε έγκαιρα η Κυβέρνηση, για την μείωση διασποράς του κορονοϊού. Κοινός παρονομαστής της συμμόρφωσης και πειθαρχίας των Ελλήνων είναι η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη. Μας εξηγεί τους λόγους που οι Έλληνες ένας «εξωστρεφής», αλλά και «συναισθηματικός» λαός τήρησαν με «ευλάβεια» τα μέτρα περιορισμού.

Η απάντηση είναι εύκολο να δοθεί, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είναι μια πατριαρχική κοινωνία, που πιστεύει στην ιεραρχία και στο σεβασμό προς το «μεγαλύτερο», αναφέρει η κ. Βεργούλη. Θεωρεί επίσης, μεγάλη την επιρροή που δεχόμαστε από άλλους ανθρώπους, έστω και αν δεν είναι παρόντες, μέσω των νοητικών μας αναπαραστάσεων γι' αυτούς ή των σχέσεων μας μαζί τους - πρόκειται για το φαινόμενο που είναι γνωστό ως συμβολική κοινωνική επιρροή. «Για να δούμε την επίδραση της συλλογικής εγγραφής, ας φέρουμε στο νου μας πως λειτουργούμε εμείς απέναντι στους ηλικιωμένους και πως λειτούργησαν οι γείτονες Γάλλοι πριν μερικά χρόνια (Αύγουστος 2003 απώλεια 15.000 ηλικιωμένων από καύσωνα)».

Σύμφωνα με την κ. Βεργούλη ο τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, δηλαδή αν είναι ατομοκεντρική ή συλλογική κοινωνία, παίζει καθοριστικό ρόλο. Η τάση για συμμόρφωση είναι μικρότερη στις κουλτούρες που δίνουν έμφαση στην ατομικότητα παρά σε εκείνες που δίνουν έμφαση στο σύνολο. Στην Ελλάδα από τη γέννηση μας, εντασσόμαστε σε ισχυρές οικογενειακές ομάδες, τα γνωστά «σόγια», πολυάριθμες οικογένειες από θείες, θείους, ξαδέλφια, με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Επιπλέον «το ποσοστό κοινωνικής συμμόρφωσης σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό επιδοκιμασίας που δόθηκε στην κυβέρνηση, ότι πήρε τα απαιτούμενα μέτρα την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να ληφθεί και ως βελτίωση της εικόνας του κράτους απέναντι στον πολίτη που την τοποθετεί ξανά στον ρόλο του «καλοήθη γονιού», που έλεγε και ο John Bowlby και ως μια ακόμη αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αρχετυπικές φιγούρες και εξουσία. Το Κράτος γονιός με τους πολίτες παιδιά».

Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι ερευνητές όπως ο G.Gorer έκαναν λόγο για την επίδραση στην υιοθέτηση συμπεριφοράς, υποτακτικής ή επαναστατικής ανάλογα με τον τρόπο που κάποιος έχει μεγαλώσει. Σύμφωνα με την κ. Βεργούλη , «από το Κράτος, στη περίπτωση της πανδημίας, αποφασίσθηκε να υιοθετηθεί, προστακτική νόρμα, για το ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και όχι περιγραφική νόρμα που υποδεικνύει τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια δεδομένη κατάσταση».

Άλλη μια τεχνική ενίσχυσης της ενδοτικότητας στα μέτρα, που φαίνεται ότι έχει εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «είναι εκείνη «του ποδιού στην πόρτα», όπου αρχικά οι περιορισμοί είναι μικροί και στη συνέχεια αυξάνονται, αυτό που εξαρχής επιθυμούσε η Πολιτεία και στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν σωτήριο».

Επίσης, άλλος παράγοντας που εξηγεί το υψηλό ποσοστό, είναι «ο βαθμός ανοχής στην αβεβαιότητα, που φαίνεται ότι ως λαός το έχουμε σχετικά χαμηλά. H Ελλάδα ως έθνος, εμφανίζει αυξημένο άγχος απέναντι σε κάτι διφορούμενο και ως λαός πιο συναισθηματικός, έχουμε ανάγκη κανόνων και νόμων, που δύσκολα αποχωριζόμαστε έστω και αν είναι αναχρονιστικοί, γιατί δημιουργούν ασφάλεια. Έχοντας πολλές φορές ως λαός ξεγελαστεί από ψιλά γράμματα συμφωνιών, είμαστε συλλογικά επιφυλακτικοί, απέναντι σε κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο».

Επομένως, καταλήγει η ψυχολόγος Αρετή Βεργούλη «η κοινωνική συμμόρφωση που δείξαμε, συνδέεται άρρηκτα με τις βαθιές συλλογικές εγγραφές που έχουμε ως λαός και που ως άλλο νόμισμα, ανάλογα με τη «τύχη» άλλοτε μας οδηγούν μπροστά και άλλοτε είμαστε δέσμιοι αυτών».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

36
σχόλια
 1. avatar ό,τι να’ναι…

  Τι μπαρούφεs είναι αυτέs που γράφετε μωρέ.Αs μην ήταν τα 150 ευρώ πρόστιμο και μετά τα 300 και θα σου έλεγα αν καθόμαστε σπίτι.
  Δε μου λεs Γιαραμπέλη,μήπωs είσαι ο Χαρδαλιάs ή ο Μητσοτάκηs και γράφειs τέτοιεs βλακείεs,γιατί αν δεν είσαι πήγαινε γρήγορα να σε δει κανέναs νευρολόγοs, τώρα που είναι αρχή γιατί μετά θα το χάσειs τελείωs.

 2. avatar Ποιος ηλθε??

  Ελατε Σαλονικη να δειτε πειθαρχια... Ολοι εξω με καφεδες κ μπυρες, συνοστισμος στα παρκα με παιδακια να παιζουν ανεμελα, super market τίγκα με τον εναν πανω στον αλλον χωρις μασκες και φυσικα αστυνομια πουθενα.. Παλια τους βλεπαμε στα Everest τουλαχιστον... Πραγματικα απορω πως δεν εχουμε νεα κρουσματα εδω... Μαλλον γιατι ειμαστε χαλαρα... Μνημονια μεχρι τον civid-96

 3. avatar Πατριαρχική κοινωνία

  η Ελλάδα;
  Ζει σε άλλη χώρα. Οι γυναίκες πάντα έκαναν κουμάντο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 4. avatar Γιαραμπέλης. Κ

  Οι Έλληνες πειθάρχησαν γιατί πίστεψαν στα άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης. Και όπως αποδείχτηκε τα μέτρα αυτά έσωσαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας από βέβαιο θάνατο. Μένει τώρα να συνεχίσουμε να πειθαρχούμε όσο ακόμη χρειαστεί για να χαρούμε ένα καλοκαίρι από απόσταση μεταξύ μας βέβαια, αλλά υγιείς και από τον Σεπτέμβριο αν πάλι χρειαστεί θα ξαναμείνουμε σπίτι. Η υγεία είναι πάνω από όλα και ο ιός τούτος δεν αστειεύεται φίλοι μου.

  1. avatar PANKO

   Γιαραμπέλη...
   Προσκυνημένους και γλύφτες έχω δει πολλούς...
   Αλλά εσύ...παίρνεις το Όσκαρ...
   Βολεμένος ή βλαμμένος...!!!

   1. avatar criskalts

    ΠΑΝΚΟλίνος....
    χαχαχαχαχαχα

 5. avatar Last 60

  Όλοι έχετε δίκιο , είναι έτσι αν έτσι σας αρέσει .Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λέει ο λαός και έχει δίκιο . Φοβήθηκε ο ελληναράς ότι δεν θα έχει εύκολη πρόσβαση στο διοικητή για να σβήσει το πρόστιμο και δεν ήξερε πόσο εύκολα αυτό θα σβήνονταν . Όταν ο έλληνας καταλάβει ότι ο απέναντι δεν παίζει , σούζα , όπως κάνει όταν είναι στο εξωτερικό , όπως κάνει και ο ντόπιος εκεί . Από την άλλη ο ξένος που θα έρθρει εδώ , μετά από λίγο , όταν καταλάβει που ήρθε κάνει τα ίδια και χειρότερα . Οπότε η παιδεία και τα υπόλοιπα εύηχα μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να ειπωθούν και απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα . Ο έλληνας θέλει νόμο , δικαιοσύνη , εμπιστοσύνη και φιλότιμο , όπως άλλωστε οι περισσότεροι άνθρωποι . Δεν είμαστε τυχαίος λαός , αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλοι όροι και προϋποθέσεις για να το δείξουμε και να αποδείξουμε πράγματα .

 6. avatar Savvidisv

  Εμειναν μέσα γιατί τα ΜΜΕ που πήραν 33 εκατ. Από την κυβέρνηση, έκαναν τέτοια προπαγάνδα που ούτε ο δρ. Γκεμπελς δεν είχε φανταστεί στα ποιο ευφάνταστα όνειρα του

  1. avatar jim

   εισαι μεγαλος μπαγλαμας.................

  2. avatar Στέλιος2020

   33 τρις ευρώ πήρανε, μη κλέβεις...

 7. avatar Περιορισαμε με αβαστακτα προστιμα…

  ..τους ελληνες για να εχουμε διαθεσιμα κρεβατια στα νοσοκομεια για τους ..λαθροεισβολεις μας. Αμφιβαλει κανεις?? Θα το δειτε σε λιγες μερες...

 8. avatar αβγδ

  Μέλημα ενός πραγματικού ηγέτη η ανάταξη του καφρέλληνα σε άνθρωπο. Μόνο με επιβολή και σωστή παιδεία. Αν μάθει αυτός ο αχάριστος λαός να ευχαριστεί τον ευεργέτη του τότε θα βλέπουν Ελλάδα και θα τρίβουν τα μάτια τους. Το θέλουν όμως κάτι τέτοιο?

 9. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Μέχρι στιγμής τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας, το δώρο 30 εκατομμυρίων στα μμε, 30 στις ιδιωτικές κλινικές και 80 στα κεκ. Ρόμπες να δούμε τι θα κάνουν όταν θα αρθουν τα μέτρα απαγόρευσης και θα αρχίσουμε να έχουμε πάλι κρούσματα. Θα ξανακλεισουν τα πάντα δίνοντας το τελικό χτυπημα στην οικονομία. Αντί να επενδύσουν στην δημόσια υγεία επένδυσαν στην κονομα τους και την επικοινωνία

 10. avatar Τόσο απλά!

  Ας εφαμοστεί ο νόμος κυρίως προς αυτούς που τον επιβάλλουν και ο ρωμιός απο γραικύλος γίνεται Ελληνας , όπως στο εξωτερικό.

 11. avatar Κερασμενο

  Εισαι σε αλλη χωρα και αλλη κοινωνια ...Παντως σε αλλη εποχη σιγουρα !!!
  Θα ηταν ολα ακριβη και ολοσωστα πριν 15-20 χρονια στην Ελλαδα.
  Δυστηχως οι Ψυχολογοι κρινουν με πεπερασμενα κριτηρια μια κοινωνια που δυστηχως ...ξεφυγε μπροστα σε πολλες δυσαρεστες κατευθηνσεις.!!!
  Παρακαλεσα δεκαδες φιλους -επιστημονες στην πλειονοτητα τους , να διαβασουν το κειμενο και οι απαντησεις που ελαβα -πλην μιας- ηταν οτι ειναι copy paste απο προηγουμενα συνγραμματα και σιγουρα ιδιωτικου συμπερασματικου χαρακτηρα προχειρες προς ευρεια καταναλωση διατυπωσεις που στερουνται επιστημονικοτητας και πολαπλων επιβεβαιωσεων !!!
  Πιθανον και κατευθηνομενες που ομως ειναι απιθανο να αποδειχθει ,εναντι των ολων οσων θα επακολουθησουν σε επαναλειψη της πανδημικης κρισης στο μελλον !!!
  Υ.γ. Η μια καπως διαφορετικη εκτιμηση που αναφερα παραπανω προερχοταν απο Υφηγητη του Καποδηστιακου Πανεπιστημιου ( Υφηγητής είναι ανώτατος ακαδημαϊκός-πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών, αμέσως πριν τον τίτλο του καθηγητή ) αφορουσε εναν προδομενο ,χρεωκοπημενο εν πολλοις ,απογοητευμενο λαο με καταπιεστικα συνδρομα ,ετοιμο προς ξεσηκωμο ανα πασα στιγμη αλλα που δυστηχως την τελευταια στιγμη προτιμαει την βολη του σκονισμενου παλιου καναπε του και που καθοδηγειται αβουλα !!!

  1. avatar Πάρα πολλά

   τα ορθογραφικά λάθη για κάποιον ...τόσο καλά διαβασμένο ...όσο εσύ.

   1. avatar Κερασμενο

    Απολογουμαι !!!

 12. avatar Mygdonas Ήμουν μέσα τιμή και δόξα Στους εθνικιστές σλειερ.

  Μπούρδες ό σεβασμός και η πατριαρχική οικογένεια που λέει ήταν Στις δεκαετίες 50 60 70 στην Ελλάδα απλώς έχουν κλείσει οι καφετέριες και τα μπαράκια και δεν έχουν που να πάνε Επίσης φοβούνται το πρόστιμο.

 13. avatar ΕΣ

  Οι λογοι που \"πειθαρχησαν\" οι Ελληνες ειναι γιατι τα χρονια της μεταπολιτευσης τους εκαναν μαλθακους, οι πολιτικοι τους κοιμιζαν με ψευτικη ευμαρεια και το πιο σπουδαιο, ευτελιστηκαν τα ηθη και εθιμα της Ελλαδας. Οταν ηρθαν τα μνημονια, η χρεωκοπια, ο λαθροεποικοισμος κλπ ειχαν καταντησει τοσο αβουλοι που ουσιαστικη αντιδραση δεν υπηρξε. Ετσι λοιπον υπο την σκια του φοβου του ιου και της αφασιας ολων των παραπανω \"πειθαρχησαν\".

 14. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

  Το σπουδαιότερο:
  Η κυβέρνηση έδειξε στην Εκκλησία ποιός κυβερνά τη χώρα.

  1. avatar οκ..

   Μιλουσε λεει ο διαβολος στον Θεο και του ειπε:
   Ειδες που σου εκλεισα και τις εκκλησιες?
   Και του λεει ο Θεος:
   Λαθος. Τωρα ανοιξε μια σε καθε σπιτι.

  2. avatar criskalts

   Τι ζόρι τραβάς μεγάλε... λάστιχο έγινες αυτές τις μέρες, καμία αξιοπρέπεια ρε αθεοταλιμπανίδιο.

   1. avatar ΡΑΝΚΟ

    ΧΑΤΖΙΑΒΑΤΗ...

    1. avatar criskalts

     ζζζζζζζζμούυυυτςςςςςςςςςςςς

 15. avatar babis o flu

  Ο Έλληνας είναι πολεμιστής του...πληκτρολογίου. Για να μη χάσει την πάρτι του: Ανέχτηκε επτά χρόνια την χούντα (η οποία έπεσε μόνη της ). Ανέχτηκε στο σβέρκο τα μνημόνια για τα οποία δεν έφταιγε αυτός, αλλά οι πολιτικοί, τους οποίους δεν τόλμησε να αγγίξει. υποτιμάει τους καλύτερους, αντί να προσπαθήσει να γίνει όμοιος τους. Όσοι δε είναι ανεξάρτητα πνεύματα είναι οργανωμένοι σε κόμματα και πειθήνια όργανά τους. Έχει ακόμα τα κατάλοιπα της τουρκικής σκλαβιάς.

 16. avatar καλα μην φας

  ας μην υπηρχανε προστιμα και θα βλεπατε τι θα γινοταν

 17. avatar nitsama

  Ναι, ναι.. Οι έλληνες συμμορφώθηκαν στα μέτρα γιατί η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική και γιατί εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση. Όχι γιατί πέφτουν πρόστιμα... ΑΣΕ ΜΑΣ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ...

 18. avatar Ναι,μη φας…

  Α ώστε αυτοί είναι οι λόγοι...Γιατί στη δική μου οικογένεια ο λόγος που δεν βρεθήκαμε Πασχαλιάτικα είναι τα πρόστιμα που απείλησαν ότι θα μας βάλουν αν μας πιάσουν...

 19. avatar PerMan

  Γενικά ο Έλληνας είναι επαναστάτης της φακής. Αυτό που λέμε ψευτοεπαναστάτης. Στα δέκα όχι η δεν πρέπει θα κάνει τα μισά. Σε όλες τις στιγμές της ημέρας του, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους.
  Αυτό που τον τρόμαξε όμως είναι τα θλιβερά νούμερα σε άλλες χώρες, των κρουσμάτων και θανάτων. Έναν ανατριχιαστικό άδικο θάνατο.
  Το άλλο είναι η μεγαλη ψυχική δύναμη του, κάτι που έχει δείξει σε όλες τις δύσκολες και κακές στιγμές της ζωής του, με καταστροφές και ανώμαλες κατατσάσεις.
  Βέβαια υπάρχουν και οι άλλοι, η αξαίρεση. Ελαφρόμυαλοι, θρησκόληπτοι, οι νταήδες, οι λεγόμενες\"ευπαθείς ομάδες\", που δεν τους καίγεται καρφί, ψευτοπαλικαράδες, μέχρι να κτυπησει το κακό την πόρτα τους.
  Για πρώτη φορά έγινε αυτό, αυτοπροστασία, υπευθυνότητα (με λίγες εξαιρέσεις), σεβασμό και ΥΠΑΚΟΗ στα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας της υγείας και ζωής του και του διπλανού (πάντα με τις εξαιρέσεις).

 20. avatar Ολύμπιος

  Καλά, που ζει αυτή η \"ψυχολόγος\"! Οι Έλληνες εξωστρεφείς? Ναι, μόνο σε γήπεδα, διαδηλώσεις και \"Αναστάσεις\" όπου ξεσπάνε από τα απαγορευτικά μέσα στο μυαλό τους από γονείς, θρησκεία και κράτος. Και τότε γίνονται επικίνδυνος όχλος. Αλλιώς, πιο εσωστρεφείς λαός δεν υπάρχει. Κανένας δε μιλάει σε κανένα, όλοι φοβούνται να χαμογελάσουν μπας τους ματιάσουν οι γύρω, και αν αγγίξεις κάποιον κατά λάθος, το πιο πιθανό να βρεις το μπελά σου. Χιούμορ μηδέν. Αλλά ευτυχώς φταίνε οι ξένοι που μας ζηλεύουν.

  Ω, και πολεμιστή του πληκτρολογίου? Αν δεν σ\' αρέσουν αυτά που διαβάσεις... σε περιμένει η Συρία

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει