Κατά την καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 13/04/2020 ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων σε 2.145 και πρόσθεσε πως έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 43.417 κλινικά δείγματα.

Οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα πλέον φτάνουν τους 99.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 1.860.000 κρούσματα κορονοϊού ενώ 431.000 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Αναφορικά με τους θανάτους που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως εξαιτίας του νέου ιού αυτοί ανέρχονται στους 114.983.

«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του.

Μιλώντας μετά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως: «Μεγάλη Εβδομάδα που ξεκίνησε δεν θυμίζει αυτό που ξέρουμε, και σίγουρα δημιουργεί ένα περίεργο συναίσθημα αλλά είναι η απαραίτητη συνθήκη για να μειωθεί η διασπορά της νόσου».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως οι Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ενώ τόνισε πως: «Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες».

Αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με ιερείς να κοινωνούν από τη πίσω πόρτα πιστούς, ο υφυπουργός είπε: «Δεν είναι περισσότερο πιστοί από άλλους, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας».

Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, «με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.

Αναφερόμενος στην Κυριακή του Πάσχα, δήλωσε: «Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων την Κυριακή του Πάσχα». Και πρόσθεσε: «Θα γιορτάσουμε όταν θα έχουμε βγει νικητές από αυτή τη μάχη. Είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως οι συντάξεις αυτόν τον μήνα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες και αυτές είναι οι εξής:

  • ΙΚΑ, ΟΤΕ, Τράπεζες: 22 και 24 Απριλίου 2020, με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους
  • ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑΕΠ: 27 Απριλίου 2020
  • ΝΑΤ, Δημόσιο, ΔΕΗ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: 29 Απριλίου 2020

Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στην Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προχοχή. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως:

  • Παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους δήμους Καστοριάς και Ξάνθης για δέκα μέρες ακόμα
  • Παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία Θεσσαλονίκης
  • Παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στα Ιωάννινα μέχρι και τις 27 Απριλίου

«Τίποτα δεν έχει κριθεί. Κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μάχη μας κατά του ιού» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τονίζοντας πως: «Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μη λυγίσουμε στην τελική ευθεία».

Οικισμός Δροσερό Ρομά στην Ξάνθη

Στην περιοχή έχουμε μεγάλα επιδημιολογικά φορτία και η ευρύτερη περιοχή παρακολουθείται στενά, είπε ο υφυπουργός. «Το θετικό κρούσμα της μικρής που βρέθηκε θετικό στον οικισμό Δροσερό των Ρομά στην Ξάνθη, μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες. Μεταβήκαμε εσπευσμένα στην Ξάνθη με συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ και σήμερα το πρωί προχωρήσαμε στη λήψη 335 δειγμάτων που εστάλησαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια. Στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση». Όπως είπε ο υφυπουργός, όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια και θα αποβλέπει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην μη εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή.