«Πράσινο φως» για συντήρηση ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκής έπαυλης

Κοσμεί την είσοδο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου


ΕΛΛΑΔΑ
14:20
04/12/2013
«Πράσινο φως» για συντήρηση ψηφιδωτού δαπέδου ρωμαϊκής έπαυλης
loading

Ομόφωνα κατέληξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην γνωμοδότηση πως το ψηφιδωτό δάπεδο που υποδέχεται τους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα αποκολληθεί και θα συντηρηθεί.

Το ΚΑΣ δέχτηκε τη σχετική μελέτη, όπως παρουσιάστηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Το μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ., ανήκε σε ρωμαϊκή έπαυλη η οποία αποκαλύφθηκε το 1968 κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο οικόπεδο επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Προπυλαίων.

Από εκεί μεταφέρθηκε στο Μουσείο, την κύρια είσοδο του οποίου κοσμεί από το 1970.

Φέρει απλό γεωμετρικό διάκοσμο που σχηματίζουν πολύχρωμες ψηφίδες από φυσική πέτρα και κεραμική. Η έκτασή του είναι περίπου 147 τ.μ. και έχει δεχτεί και στο παρελθόν επεμβάσεις συντήρησης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο θα πάρει τον δρόμο των εργαστηρίων, λόγω των φθορών που έχει υποστεί από τη χρήση του, καθώς βρίσκεται στην είσοδο του Μουσείου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δεν οφείλεται στους επισκέπτες, αλλά στα αυτοκίνητα.

Γι' αυτόν τον λόγο η γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που δέχτηκε τη σχετική μελέτη αποκόλλησης και συντήρησης του μνημείου, ανέφερε ότι μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, το ψηφιδωτό δάπεδο θα επανατοποθετηθεί στην είσοδο του μουσείου, καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον χώρο, αλλά με την προϋπόθεση να μην διέρχονται τροχοφόρα.

Επίσης, να εγκατασταθεί ενημερωτική πινακίδα που να πληροφορεί για τη χρονολόγηση και την προέλευση του μνημείου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει