Άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς λόγω του «λουκέτου» στα σχολεία για τον κορονοϊό, αλλά και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για άμεσες προσλήψεις στην υγεία (200 από Δευτέρα και συνολικά 2.000), ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ.Πέτσας ειδικότερα ανακοίνωσε στο briefing ότι σήμερα θα υπογραφεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για άδεια ειδικού σκοπού που θα λαμβάνει ο ένας από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, για όσο ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου 2020.

Σε κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού, ενώ στο δημόσιο τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει το ένα τρίτο των αποδοχών και ο εργοδότης τα δύο τρίτα.

Αυτός ο επιμερισμός βαρών θα είναι όμως μία δυναμική διαδικασία, όπως διευκρίνισε ο κ.Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων το κράτος να καλύψει στο μέλλον μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο κ.Πέτσας διευκρίνισε επίσης ότι εάν ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο έτερος δεν μπορεί να λάβει αντίστοιχη άδεια ταυτόχρονα. Επίσης εάν ο ένας γονέας εργάζεται και ο έτερος όχι, ο εργαζόμενος γονέας δεν τη δικαιούνται, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται ή πάσχει ο ίδιος από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Παροτρύνεται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο ή εξ αποστάσεως στον ιδιωτικό τομέα και προωθείται η εργασία με ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο τομέα όπου είναι εφικτό.

Σκοπός είναι η ΠΝΠ να εκδοθεί σήμερα και η συνεννόηση για την εφαρμογή της όπως σημείωσε ο κ.Πέτσας έχει ξεκινήσει απο χθες με ευρεία σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και των εκπροσώπων εργοδοτών και εργαζομένων.

Άμεσα 200 προσλήψεις- Σχεδιασμός για συνολικά 2.000- Αίτημα για διπλή δημοσιονομική ευελιξία

Η κυβέρνηση ήδη με την πρώτη ΠΝΠ για τον κορονοϊό έχει διασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη του ΕΣΥ, με έκτακτες δαπάντες 15 εκ ευρώ, ενώ δρομολογούνται νέες δαπάνες για προσλήψεις και ανάλογα με τις εξελίξεις το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει με όσες επιπλέον πιστώσεις απαιτηθούν το υπουργείο Υγείας.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό προσλήψεων, ο κ.Πέτσας διευκρίνισε ότι ήδη έχουν προχωρήσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος, με στόχο την αρχή της επόμενης εβδομάδας να προσληφθούν οι πρώτοι 200, ακόμη και τη Δευτέρα όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι 2000 προσλήψεις στο χώρο υγείας, δυναμικά όπως εξελίσσεται και το ζήτημα της εξάπλωσης.

Ως προς το δημοσιονομικό σκέλος και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι έγινε σαφές κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι ήδη οι κοινοτικοί κανόνες έχουν ένα βαθμό ευελιξίας λόγω κορονοϊού.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει αυτή την ευελιξία, καταλαβαίνοντας ότι υπάρχει μία ομοθυμία στην Ευρώπη και ζητά και τα συγκεκριμένα μέτρα για τον κορονοϊο να εξαιρεθούν από τους όποιους στόχους τελικώς συμφωνηθούν για το πρωτογενές πλεόνασμα της. Η Ελλάδα δηλαδή ζητά διπλή ευελξία και για το ύψος των στόχων του πρωτογενούς, αλλά και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από τους στόχους αυτούς.

Ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το briefing θα γίνει δύο φορές εβδομαδιαίως, Δευτέρα και Πέμπτη και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συστάσεις για την Εκκλησία

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο η πολιτεία να λάβει μέτρα όσον αφορά στην Εκκλησία, ο κ.Πέτσας απέκλεισε θέμα παρέμβασης αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι ήδη η Ιερά Συνόδος αλλά και Μητροπολίτες όπως ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής έχουν κάνει συστάσεις στους πιστούς να αποφεύγουν κάθε μεγάλη συνάθροιση.

Επανέλαβε δε εκ μέρους της κυβέρνησης την έκκληση προς όλους και ιδίως στις ευπαθείς ομάδες, να αποφεύγουν χώρους με συνωστισμό και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προκειμένου να προστατέψουν εαυτούς και το κοινωνικό σύνολο.

Ουσιαστικά δηλαδή κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους πιστούς να αποφεύγουν την Εκκλησία για ένα διάστημα.