Κείμενο: Νάντια Μασσαχού
Φωτογραφίες: Στέφανος Ζαχαράκης

Είναι πάντα στο επίκεντρο. Μας καλεί στους δρόμους του όλες τις ώρες της ημέρας και μας βάζει σε πειρασμό με προτάσεις που καλύπτουν τους πάντες. To Κολωνάκι, η αριστοκρατική περιοχή του κέντρου, ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη επιλογή κάθε bon viveur -κι όχι μόνο-, αλλά και μια ολοζώντανη πηγή κουλτούρας και ποιοτικής διασκέδασης. Και μπορεί κάποτε να απευθυνόταν αποκλειστικά στην ελίτ (χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το περίφημο «Λαός και Κολωνάκι»!) σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς κι εμφανίζεται πιο «ανοιχτό» από ποτέ, γεγονός που το καθιστά άκρως γοητευτικό.

Ιστορικά, η περιοχή πήρε το όνομά της από τα κολωνάκια που είχαν τοποθετήσει οι Τούρκοι στην περιοχή για να συμμορφώνουν τους άτακτους χριστιανούς.

Πέριξ της κεντρικής πλατείας, αλλά και στις κεντρικές, Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Αναγνωστοπούλου, Τσακάλωφ και Μηλιώνη, καφέ με άποψη, μπαρ και κλαμπ , εστιατόρια, σικάτες μπουτίκ και διάσημοι οίκοι μόδας, γκαλερί και μουσεία ξεπροβάλλουν σαν μαγνήτες που εγγυώνται πως θα περάσετε καλά.

Στην περιοχή θα δείτε πολλούς πολιτικούς, καλλιτέχνες κι ανθρώπους των γραμμάτων, μιας και την αγαπούν ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κόσμος ενώνεται και δημιουργεί ένα «κράμα» πολυσυλλεκτικό και όμορφο, που θα συναντήσετε σε ελάχιστα σημεία της Αθήνας. Κι αυτό συμβαίνει γιατί… το Κολωνάκι ξέρει να περνάει καλά! Άλλωστε ακόμη κι όσοι αγαπούν να το μισούν… κάποιο βράδυ θα βρεθούν στα «μονοπάτια» του.

Tips: Αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα στην περιοχή για να νιώσετε τον παλμό της. Επιλέξτε τα μαγαζιά που ταιριάζουν περισσότερο με τα γούστα σας και απλώς απολαύστε το.

Στην κεντρική πλατεία υπάρχει το all time classic Da Capo, το πρώτο μαγαζί αυτοεξυπηρέτησης, που στιγμάτισε δεκαετίες με τον μοναδικό του εσπρέσο. Δοκιμάστε το!

Εξαιρετική επιλογή για φαγητό αποτελεί το F&W by Olivier Campanha (Ξενοκράτους 49, Κολωνάκι Τηλ.: 2107211146). Το wine restaurant του διάσημου chef Olivier Campanha απευθύνεται σε έμπειρους γευσιγνώστες και ψαγμένους οινόφιλους, αλλά όχι μόνο. Το βασικό είναι ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που εκτιμούν τις ποιοτικές πρώτες ύλες, τη φαντασία και τις καλές γεύσεις που δεν χρειάζονται φανφάρες για να δελεάσουν όποιον τις δοκιμάσει. Ο κατάλογος τιμά τη γαλλική κουζίνα με ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως πιάτα που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τα κυρίως περιλαμβάνουν και ψάρι και κρέατα. Highlight το Cote de boeuf που αποτελεί ζωντανή απόδειξη πως το all time classic απογειώνεται, όταν γίνεται με το σωστό τρόπο!

Για τα cocktails σας προτιμήστε ένα από τα καλύτερα bar του είδους, το Bardot (Σκουφά 50, κιν. 6945 338766). Ο μικρός, αλλά ζεστός χώρος και οι dance μουσικές συνθέτουν δύο από τους λόγους που το Bardot έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα cocktail bars της πόλης. Ένας τρίτος -ο κυριότερος για την ακρίβεια- είναι τα μαθήματα γευστικών κοκτέιλ που παραδίδουν μερικοί από τους καλύτερους mixologists της Αθήνας που έχουν περάσει από την μπάρα του, με τον ιδιοκτήτη του, Σταύρο Γαϊτανάρο, να είναι ο πιο πιστός από όλους. Από πέρυσι ο bartender Αλέξανδρος Πρεβίστας μας έχει καταστήσει μόνιμους θαμώνες του με τα cocktails του που απλά αποδεικνύουν πως το μέλλον αυτού του παιδιού μόνο λαμπρό μπορεί να είναι!

Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!