Η απόδοση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί συνδυαστικά με εξισορροπιστικούς όρους για τους περιφερειακούς μικρούς δήμους, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Τσιαντής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιαντής ανέφερε ότι αυτή είναι πάγια θέση της Τ.Α. και της ΚΕΔΕ, τουλάχιστον κατά την τελευταία 10ετία, με ομόφωνες αποφάσεις των συνεδριάσεών της, καθώς «αυτός ο φόρος πρέπει να είναι πόρος της Τ.Α., όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες». Ο ίδιος επισήμανε ότι η Τ.Α. θα μπορούσε να φέρει δίκαια εις πέρας τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με κοινωνική ευαισθησία και βάσει των πραγματικών αντικειμενικών αξιών, επειδή γνωρίζει καλύτερα την αξία της γης, χωρίς τη σύγχυση που προκλήθηκε με τον οριζόντιο ορισμό τους από την κεντρική Διοίκηση.

Βεβαίως, πρόσθεσε, αυτός ο φόρος δεν πρέπει να αποτελέσει μια ευκαιρία αποκλεισμού από την κρατική χρηματοδότηση σε δήμους περιφερειακούς κυρίως, με χαμηλές αξίες και χαμηλή φοροδοτική βάση, η οποία δεν θα αρκεί για την κάλυψη των ανελαστικών αναγκών τους. «Να μη γίνει μια ευκαιρία να μας πετάξει το κεντρικό κράτος το μπαλάκι και να μας πει ”κόψτε το λαιμό σας”», είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε: Ούτε επίσης, «μπορεί να μας αποκλείσει από την πρόσβαση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». «Πρέπει να το δούμε συνδυαστικά», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι και «η άγονη και νησιωτική Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο» και να μην έχουν την πρωτοκαθεδρία πάλι οι μεγάλοι αστικοί δήμοι, των οποίων η πληθυσμιακή πυκνότητα αποτελεί κριτήριο της κατανομής των πόρων.