Ακαδημία Αθηνών: Πρόεδρος η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα

Πότε ξεκινάει η θητεία της


ΕΛΛΑΔΑ
15:43
30/12/2019
Ακαδημία Αθηνών: Πρόεδρος η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα
5
loading

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2020, κατόπιν αποφάσεως της Ολομέλειά της, ενώ σήμερα κατέχει το αξίωμα της αντιπροέδρου.

Για το απερχόμενο τρέχον έτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ήταν ο Στέφανος Ήμελλος. Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βόνης (Γερμανία) και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Φράιμπουργκ.

Η Νομική Σχολή της Βόνης την ανακήρυξε το 1961 σε διδάκτορα Ποινικού Δικαίου. Το 1962 ανέλαβε βοηθός της Β' έδρας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1971 εξελέγη υφηγήτρια του Ποινικού Δικαίου και στην συνεχεία έλαβε εντολή διδασκαλίας. Το 1979 έγινε έκτακτη καθηγήτρια και το 1986 καθηγήτρια Α' βαθμίδας του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δικηγόρησε στην Αθήνα επί ποινικών υποθέσεων (1962-2008).

Το έτος 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στην συνεχεία βουλευτής Α' Αθηνών έως τον Σεπτέμβριο του 2009. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας (1989), υπουργός Πολιτισμού (1990-1992), υπουργός Δικαιοσύνης (1992-1993) και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2007). Κατά την βουλευτική της σταδιοδρομία, ήταν εισηγήτρια σημαντικών νομοσχεδίων με ενεργό συμμετοχή στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος.

Από την θέση του πρόεδρου της Βουλής προώθησε την κοινοβουλευτική συνεργασία με Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ασίας, της Αφρικής, της Ν. Αμερικής (Χιλή) και με τον Απόδημο Ελληνισμό. Παράλληλα, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.Διευθύνει από το 1976 το νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά. Έχει τιμηθεί με παράσημα και μετάλλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και ξένων Κοινοβουλίων και αρχηγών κρατών.

Το συγγραφικό της έργο της κυρίας Μπενάκη είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα, αυτοτελή έργα της είναι :

 1. Tdterschaft und Teilnahme nach deutschem und griechischem Strafrecht. Eine rechtsvergleichende Untersuchung (Βόννη, 1961),
 2. Η ποινική ευθύνη εκ των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων. Βασικαί αρχαί του κυκλοφοριακού Ποινικού Δικαίου (Αθήνα, 1965, Βραβείο Δικηγορικού Συλλόγου),
 3. Τα αξιολογικά στοιχεία της αντικειμενικής υποστάσεως του εγκλήματος (Αθήνα 1982),
 4. Η παράσταση της πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη, τεύχος Α'. Νομική φύση και νομιμοποίηση του πολιτικώς ενάγοντος (Αθήνα 1982) και
 5. Θεωρία και Πράξη του Ποινικού Δικαίου - Συστηματική ερμηνεία του Ποινικού Κώδικα, άρθρα 45-49 Π.Κ. - Εισαγωγή, άρθρο 48 Π.Κ. (Αθήνα 1998-2005).

Επίσης, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και σχολίων και έχει κάνει πολλές εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ το 2008 εξεδόθη τιμητικός τόμος, υπό τον τίτλο, «Ποινικές Επιστήμες, Θεωρία και πράξη - Προσφορά τιμής στην Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα», με διεθνή συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, δικαστικών, κ.λπ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar rupert sackville

  Είναι δυνατόν να είστε τόσο χαζοί; Η γυναίκα έχασε την θέση της στην Κυβέρνηση και την Βουλή επειδή τόλμησε να προειδοποιήσει τον Ελληνικό λαό.

 2. avatar Κοκο

  Η Ψαρούδα Μπενάκη ως πρόεδρος της Βουλής είχε μιλήσει για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και αλλαγή συνόρων (δείτε youtube)
  Η σύμπτωση μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για Χάγη δεν είναι καλός οιωνός.

 3. avatar Ρεθυμνιωτης

  Κάποιος βρε παιδια να βρει το απόσπασμα εκείνο της προσφωνησης , οταν ορκιζοταν προεδρος της δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας , να δούμε και να « θαυμασουμε » ολοι μαζι , το τι ακριβώς λέει . Και μετα να αναφωνησουμε ολοι μαζι : Ζητω οι μασσονοι .
  Αυτό [...] έκαναν πρόεδρο της ακαδημίας Αθηνών .
  Φαντάζομαι τι γίνεται με τους ακαδημαικους μας .
  Επομένως πολύ καλά είχε πράξει , ο Σεφερης νομιζω ; και είχε αρνηθεί το τίτλο του ακαδημαικου . Υπαρχουν βλεπεις και μη μασσονοι .

 4. avatar michael knight

  Η κυρια αυτη θα πρεπε να ντρεπεται

  1. avatar Έλληνες vs Ανθέλληνες

   Για εσένα; Όλοι ντρεπομαστε για εσένα όχι μόνο αυτή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει