Κανονικά, θα περιμέναμε από χθες να βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και της Ηλείας, τα «ληγμένα», δηλαδή τα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», με παρελθούσα ημερομηνία λήξης κάτω από συγκεκριμένους όρους και σαφώς όχι όσα προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα.

Τα τρόφιμα αυτά θα φέρουν ειδική σήμανση, θα είναι φθηνότερα από τα άλλα, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις που δεν θα τηρούνται οι παραπάνω κανόνες.

Ωστόσο χθες, η πρώτη επιτόπια έρευνα της «Πρωϊνής», έδειξε ότι η πλειοψηφία των μεγάλων σούπερ μάρκετ προϊόντων αλυσίδας, δεν είχε ειδικό ράφι με διαχωρισμένα προϊόντα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα όπου θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας». Σε ερώτησή προς τους υπεύθυνους των καταστημάτων, δόθηκαν διαφορετικές απαντήσεις, ενώ οι υπεύθυνοι φάνηκαν «κουμπωμένοι».

Στο ένα αναφέρθηκε ότι γνωρίζουν ότι από την 1η Σεπτέμβρη θα ίσχυε κάτι τέτοιο, ωστόσο προσπαθούν να συντονιστούν με τα κεντρικά της Αθήνας και περιμένουν οδηγίες για το αν τελικά θα ισχύσει κάτι τέτοιο. Σε άλλο σούπερ μάρκετ που συνεργάζεται με συγκεκριμένες εταιρίες-αλυσίδα, φάνηκαν αρκετά επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο το μέτρο αυτό, γιατί θα πρέπει να προσαρμόσουν και τις ταμειακές τους μηχανές ώστε να περνάνε το συγκεκριμένο bar code με την έκπτωση και σε κάθε περίπτωση δεν είχαν καμία ενημέρωση.

Βεβαίως, κάποιοι πελάτες ρωτούσαν για το αν υπάρχει το συγκεκριμένο ράφι, περισσότερο όμως από περιέργεια και όχι γιατί είχαν τη διάθεση να ψωνίσουν τρόφιμα με περασμένη ημερομηνία.

Σε μια επίσκεψή σε μίνι μάρκετ, διαπιστώθηκε ότι ο καταστηματάρχης ήταν εντελώς αντίθετος με την φιλοσοφία των «ληγμένων» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «στο δικό μου μαγαζί ληγμένα σε ειδικό ράφι δεν μπαίνουν. Η φτώχεια θέλει και αξιοπρέπεια. Ας πάνε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που έχουν και στοκ να τα πουλήσουν. Εγώ δεν έχω, αλλά και να είχα, ή θα τα επέστρεφα ή θα τα πέταγα. Στον κόσμο δεν θα τα έδινα».

Βεβαίως δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν και αυτά τα προϊόντα στα ράφια, αφού τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν περισσότερο απρόσωπα, θα εκμεταλλευτούν τη νομοθεσία για να διαθέσουν το στοκ τους στην αγορά. Να σημειώσουμε δε, ότι ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.

Πηγή: ilialive.gr