Μεθόδευση ακύρωσης ενεργειών για εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής καταγγέλλει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ η οποία με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου σημειώνοντας ότι «στη διακηρυγμένη πολιτική της κυβέρνησης γίνεται συχνή αναφορά στη δέσμευση για εκπόνηση και εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής με βάση την επιταγή του Συντάγματος, αλλά και για γενικότερους προφανείς αναπτυξιακούς και εθνικούς λόγους».

Η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι ενώ είχαν δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες και διαδικασίες για τη νησιωτική πολιτική, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ενέργειες που αποδομούν το έργο που έχει γίνει». Αναφέρουν ειδικότερα ότι:

– Δύο μήνες μετά τον ανασχηματισμό και τη παραίτηση του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης με αποτέλεσμα οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο να έχουν βαλτώσει.

– Το σχέδιο του ΕΣΠΑ 2014-20 που πρόσφατα δόθηκε στους αρμόδιους φορείς για παρατηρήσεις, περιλαμβάνει ελάχιστες αναφορές στον νησιωτικό χώρο που σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ούτε καν πρόπλασμα νησιωτικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

– Μεθοδεύεται μεταφορά των αρμοδιοτήτων ακτοπλοΐας που είχαν ανατεθεί στο πάλαι ποτέ Υπουργείο Αιγαίου από τη σύσταση του από τη Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Γ.Γ Ναυτιλίας αντί να συμβεί το αντίθετο δεδομένου ότι η ακτοπλοΐα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νησιωτικής πολιτικής.

– Μεθοδεύεται η συρρίκνωση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας με την υπαγωγή σε «κινητικότητα-απόλυση» του 25% του ανθρώπινου δυναμικού της που σημειωτέον είναι εγκατεστημένο και ζει στα νησιά παραβιάζοντας ακόμη και τη ρύθμιση του μνημονίου για ειδική μεταχείριση των νησιών σε ότι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών.

– Μεθοδεύονται ενέργειες που θα πλήξουν την αυτονομία λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας που έχει έδρα τη Μυτιλήνη και όχι κάποιο αθηναϊκό οικοδομικό τετράγωνο δείχνοντας ακόμη μια φορά περίτρανα την αντίληψη που έχει το κεντρικό κράτος για τα νησιά και τους νησιώτες.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν προς τον αρμόδιο υπουργό είναι ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για το νησιωτικό χώρο, για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της νησιωτικής Ελλάδας και πότε θα λειτουργήσει το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής. Ζητούν επίσης να ενημερωθούν πότε θα επανασχεδιαστεί δίκτυο δρομολογίων για τις άγονες θαλάσσιες και αεροπορικές γραμμές.