Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι οι αγρότες της Μαγνησίας καθώς καλούνται να προχωρήσουν άμεσα στη θεώρηση των αδειών των αρδευτικών τους γεωτρήσεων και των δικαιωμάτων χρήσης νερού, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνουν θα τους επιβάλλεται πρόστιμο από έξι έως και 200 ευρώ! Την ίδια στιγμή το κόστος ανανέωσης της κάθε γεώτρησης ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ!

Προχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ριζομύλου όπου παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ κ. Λιανός και ο Προϊστάμενος της αντίστοιχης Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Σουλιώτης και παρουσία αγροτών της περιοχής ενημέρωσαν για τις απαραίτητες διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε πως για όσες γεωτρήσεις δημιουργήθηκαν έως το 1989 θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), ενώ όσοι έχουν γεωτρήσεις από το 1989 και μέχρι το 2006 θα πρέπει να αρχίσουν τις διαδικασίες αδειοδότησής τους. Να σημειωθεί ότι από το 2006 μέχρι σήμερα δεν δίνονται νέες άδειες γεωτρήσεων.

Ωστόσο οι αγρότες παραμένουν ανάστατοι και κάνουν λόγο για νέο χαράτσι, αφού το κόστος ανανέωσης για κάθε μια γεώτρηση ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ περίπου καθώς θα πρέπει να γίνουν τοπογραφικά διαγράμματα κατά ΕΓΣΑ, γεωλογική μελέτη και ποιοτική ανάλυση ύδατος από διαπιστευμένο εργαστήριο.

«Έχω τις γεωτρήσεις 30 ολόκληρα χρόνια τώρα. Τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει να τις θεωρήσω ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο να τις κάνω; Αν είναι δυνατόν. Πάλι από εμάς θα βγάλουν λεφτά; Υπάρχουν αγρότες που έχουν από δύο και τρεις γεωτρήσεις ο καθένας. Θα πρέπει να πληρώσουν από το πουθενά μια περιουσία; Πού να τα βρούμε τα λεφτά», αναρωτιέται αγανακτισμένος αγρότης από την περιοχή του Στεφανοβικείου, ο κ. Περιστερόπουλος.

πηγή: Ταχυδρόμος