Θεωρείται ένας από τους πιο αξιοσέβαστους και πετυχημένους Έλληνες ηθοποιούς. Πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες παραγωγές και έπαιξε στο πλευρό εξίσου σημαντικών, όπως εκείνος, ηθοποιών. Μάλιστα, τον ανακάλυψε ένας Ιταλός σκηνοθέτης που τον βοήθησε να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό. Έπαιξε όμως και σε πολύ γνωστές σειρές και θεατρικά έργα στην Ελλάδα.

Όπως έχει πει, δεν ήταν όνειρό του να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, όμως, επειδή του δόθηκε η ευκαιρία, την έκανε.
Αυτή την περίοδο ο Σπύρος Φωκάς είναι πολύ ευτυχισμένος στο πλευρό της συζύγου του. Με την Λίλιαν Παναγιωτοπούλου, τη γυναίκα που στάθηκε δίπλα του σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, μια περιπέτεια υγείας που είχε από την οποία βγήκε νικητής, παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο Αμαρουσίου. Τους πάντρεψε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Πατούλης. Ήταν ο τέταρτος γάμος του.

Ο καταξιωμένος Έλληνας ηθοποιός που κάνει σπάνια εμφανίσεις συμβουλεύει τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους και να έχουν χαμηλό προφίλ. Αναγνωρίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα στο χώρο του σήμερα αλλά καλό είναι να προσπαθεί ο άλλος και να μην το βάζει κάτω εύκολα. Ξέρει πολύ καλά ότι η δουλειά του θέλει και τύχη γιατί, πολύ απλά, δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς καριέρα σήμερα.

Υποστηρίζει ότι δεν του συγχώρεσαν το γεγονός ότι δούλεψε στο εξωτερικό. Και πιστεύει, όπως έχει μάλιστα πει, ότι όταν ένας Έλληνας πετύχει στο εξωτερικό, δεν αρέσει σε πολλούς.

Ο Σπύρος Φωκάς, όταν έφυγε από την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει, δεν γνώριζε κανένας όταν πήγε στην Αμερική. Ήταν τυχερός διότι μία φίλη του, του είχε πει να πρωταγωνιστήσει σε ένα ιταλικό έργο. Εκείνος μάλιστα τότε της είχε πει να τους αναφέρει ότι εργάζεται. Όμως, πήγε τελικά και άρεσε στον σκηνοθέτη. Έτσι, άρχισε σιγά σιγά να κάνει καριέρα τόσο στην Ιταλία όσο και στο Χόλιγουντ. «Θέλει τύχη αυτή η δουλειά», λέει ξανά σήμερα ο καταξιωμένος ηθοποιός και συμβουλεύει τους νέους να μην «καβαλούν το καλάμι».

Ο Σπύρος Φωκάς παρακολουθεί τα τρέχοντα ζητήματα και τον θλίβει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Του αρέσει να δουλεύει ακόμη και σήμερα, έστω και επιλεκτικά και θέλει να βλέπει να γίνονται πράγματα στο χώρο του, αν και ξέρει ότι σήμερα λόγω του κόστους, πολλά δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».