Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πρόσληψη 1.578 εποχικών πυροσβεστών 5μηνης θητείας από τον πίνακα επιτυχόντων του 2003, ωστόσο εκφράζονται φόβοι από τους δικαστές ότι η συνεχιζόμενη πρόσληψη στο μέλλον εποχικών πυροσβεστών από τον επίμαχο πίνακα θα δημιουργήσει ζήτημα νομιμότητας.

Κατόπιν αυτών, μπορεί άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης των 1.578 εποχικών πυροσβεστών.

Ειδικότερα, στο Ε’ Τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο επήλθαν τροποποιήσεις στο Π.Δ. 124/2003 που αφορά τον κανονισμό πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, θα απασχοληθούν με 5μηνη απασχόληση 1.578 εποχικοί πυροσβέστες, ενώ θα μπορούν να ανανεώνουν τις 5μηνες συμβάσεις τους για ακόμη ένα ή δύο έτη.

Να σημειωθεί ότι το 2003 οι συμβάσεις των εποχικών ήταν 5μηνες και το 2008 μετατράπηκαν σε 8μηνες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «οι πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στους σχετικούς πίνακες επιτυχόντων, όπως έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003, (έτος αρχικής πρόσληψης) έως και σήμερα, προσλαμβάνονται εκ νέου στην υπηρεσία αρχικής πρόσληψης με την ίδια ειδικότητα για το έτος 2013, με δυνατότητα επαναπρόσληψής τους και για τα έτη 2014 και 2015, εφόσον επιθυμούν και διαθέτουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους την προβλεπόμενη υγεία και ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν».

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, αφού επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 154/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγ. Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Ντουχάνης) με την οποία κρίθηκε νόμιμο το επίμαχο διάταγμα.

Πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στην γνωμοδότησή τους ότι «οι παρατάσεις της δυνατότητας επαναπρόσληψης των ίδιων προσώπων με βάση τους πίνακες του έτους 2003, επιτρέπουν, μεν, την αξιοποίηση της εμπειρίας που τα πρόσωπα αυτά έχουν αποκτήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών, εμποδίζει, όμως, την ανανέωση του εποχιακού πυροσβεστικού προσωπικού και είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα νομιμότητας, εφόσον συνεχισθεί στο μέλλον».

Τέλος, η πρόσληψη των εποχικών θα επιβαρύνει κατά 11.334.917 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό (υπουργείο Δημοσίας Τάξης) για το τρέχον οικονομικό έτος, όπως επίσης με το ίδιο ποσό θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και των δυο επόμενων ετών (2014 – 2015).