Αυστηρές ποινές και μεγάλα πρόστιμα για φαινόμενα ρατσισμού

Τι προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Α. Ρουπακιώτη


ΕΛΛΑΔΑ
20:24
16/05/2013
Αυστηρές ποινές και μεγάλα πρόστιμα για φαινόμενα ρατσισμού
12
loading

Αυστηροποιούνται οι ποινές και προβλέπονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Σε πολιτικό επίπεδο, εξάλλου, για τους παραβάτες του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, αλλά και άρση της άδειας λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη», μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δράστης ρατσιστικών φαινομένων είναι πολιτικό πρόσωπο (π.χ. βουλευτής), αυτό θα έχει ως συνέπεια την άρση ασυλίας, τη δίωξη και σε περίπτωση καταδίκης, τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση, μάλιστα που διαπιστώνεται παρακίνηση σε βιαιοπραγίες από αρχηγό πολιτικού κόμματος, ή και από το ίδιο το κόμμα, τότε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης θα επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, καθώς και ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του κόμματος έως έξι μήνες, όπως και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες αυτές πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του κόμματος. Επίσης, τις ποινές θα τις επιβάλλει το ΕΣΡ εάν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή.

Επιπλέον, θα τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 - 20.000 ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

Επίσης, με τις ίδιες ποινές θα τιμωρείται και όποιος παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων (π.χ. πολιτικά κόμματα) που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ίδιες ποινές προβλέπονται και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Ωστόσο, τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι στους παραβάτες των προαναφερόμενων πράξεων, εάν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, θα επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από ένα έως πέντε χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι βελτιωμένη και αυστηροποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου, που είχαν επιχειρήσει να περάσουν κατά τη θητεία τους οι πρ. υπουργοί Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης και Μ. Παπαϊωάννου, με τον τίτλο: «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου» σε συμμόρφωση προς απόφαση-πλαίσιο (2008/913) που έχει ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Το υπ. Δικαιοσύνης απαντά στον Π. Μπαλτάκο

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης Π. Μπαλτάκου, σχετικά με τη «διαδρομή» που ακολούθησε το νομοσχέδιο τις τελευταίες ημέρες, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης υπενθυμίζουν ότι την Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε προς ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σήμερα απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων. Ήδη, το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ' αυτού. Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Στη συνέχεια το επίμαχο νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να συνταχθεί γι' αυτό η κατά νόμο προβλεπόμενη έκθεση και ακολούθως να τηρηθεί η διαδικασία εισαγωγής του ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαλτάκος, στην ανακοίνωσή ανέφερε: «Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Βουλή και θα αρχίσει η συζήτησή του στις 21 Μαΐου, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε τα ακόλουθα, προς αποφυγή άσκοπων παρανοήσεων:

1. Τα νομοσχέδια δεν κατατίθενται στην Βουλή, αλλά στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία τα ελέγχει, με τη νομική της Υπηρεσία και την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, για την διαπίστωση τυχόν νομικών ή άλλων ατελειών. Μετά την έρευνα αυτή και εφόσον ουδεμία ατέλεια διαπιστωθεί, τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Βουλή από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης.

2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

3. Την Παρασκευή 10 Μαΐου προσκομίσθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωσή μας, ανυπόγραφο σχέδιο του νομοσχεδίου, μη συνοδευόμενο από έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, έκθεση τροποποιούμενων - καταργούμενων διατάξεων και έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

4. Το σχέδιο αυτό παραδόθηκε στον πρόεδρο της ΚΕΝΕ, αρεοπαγίτη ε.τ. κ. Καϋμενάκη και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία ενημέρωσης των μελών της ΚΕΝΕ και αρχικής συζήτησης επί του νομοσχεδίου».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar laros

  Ποιος νομος προστατευει τους Ελληνες ;;;

 2. avatar hachiko

  Δηλαδη θα απογορευονται οι φρασεις του τυπου εισαι χοντρος-η, χαζη ξανθια, τραβα ρε να πλυνεις κανα πιατο, ουστ απο δω κακασχημε-η, αντε απο'κει ρε ηλιθιε, εισαι πιο χαζος απο ραδικι, κλπ, γιατι συμφωνα με τον ορισμο περι ρατσισμου - Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα (εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά κ.λπ.) προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Ολες οι παραπανω φρασεις αποτελουν δειγματα ρατσισμου, αρα ολη την ημερα ο ενας θα τρεχει τον αλλο στα δικαστηρια.

 3. avatar Perikles

  Ο ρατσισμός είναι άλλο πράγμα και είναι καταδικαστέος. Αυτό όμως που γίνεται στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με ρατσισμό αλλά με μια πρωτοφανή λαθροεισβολη.Οι σωματέμποροι που εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς εις βάρος όλων μας γιατί δεν τιμωρούνται; Οι αλλοδαποί που βρίζουν και κάνουν χειρονομίες σε Έλληνες (μου έχει τύχει) ή πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και ποσά αλλά, αυτούς γιατί τους έχετε στο απυρόβλητο; Ο Άγιος Παντελεήμονας που έχει γίνει ή λωρίδα της Γάζας, τι θα κάνετε; Η μήπως δεν είναι ρατσισμός εναντίων των Ελλήνων να υποβάλλονται σε βαρύτατες φορολογίες ενώ οι λαθρομετανάστες όχι; Που είναι ή προστασία του Έλληνα πολίτη; Διαπρατετε γενοκτονία των Ελλήνων χρησιμοποιώντας αυθερέτα των όρο ρατσισμό... Έως και την ελληνική σημαία την κάνατε φασιστικό σύμβολο...Φτάνει πια ... Οριοθετήστε τα σύνορα, βάλτε μια τάξη σε αυτό το λαθροχαος των εγκληματιών με αυτοβαφτίζονται "μετανάστες" και ύστερα φτιάξτε αντιρατσιστικούς νόμους.....

 4. avatar AntiSeOla

  Και τώρα που οι γαβγίτες δεν θα μπορούν να εκτοξευπυν απειλές εναντίον των αλλοδαπών, τί θα λένε;

  1. avatar ypokritis

   Θα καλύψουν το κενό οι "αντιρατσιστές" που θα βρίζουν τους Έλληνες.

 5. avatar N1k0ssT

  Ελπίζω να ισχύει για όλους. Δηλαδή όταν η Κανέλα πεί "Αμερικάνοι δολοφόνοι των λαών" θα τρώει πρόστιμο για ρατσισμό;

 6. avatar ArisPs

  Αναδρομική ισχύ θα έχει; τη προβλέπεται αν ολόκληρο το κόμμα
  "δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερόμενων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος."
  Στην ουσία ο νόμος αυτός καθαιρεί τους βουλευτές της ΧΑ.

 7. avatar spartan

  Τα προστιμα να ειναι με δοσεις για να εχουμε να πληρωσουμε αν γινετε να ειναι και ατοκες, στους 3 σου κανουν και 1 δωρο αν δειρεις παραπανω απο εναν εχει εκπτωση ποιες ειναι οι τιμες.

 8. avatar vazelos

  Τωρα τρομαξανε.Χαχα.)

 9. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ Ο ΝΟΜΟΣ.

 10. avatar JB

  ΔΥΛΑΔΗ ΓΝΩΣΤΉ ΜΟΥ ΕΛΛΗΝΊΔΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΑΚΆΤΕΨΕ ΑΛΛΟΔΑΠΌΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΈΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΆΞΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΊΚΙΟ ΤΗΣ ??? ΑΛΛΆ ΜΆΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΑΥΜΈΝΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΌΡΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΎΣ ΠΟΥ ΉΡΘΑΝ ΕΔΏ .........."ΜΕ ΒΊΖΑ ....ΠΕΡΆΣΑΝΕ ΑΠΌ ΓΙΑΤΡΟΎΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΝΌΜΙΜΑ."

 11. avatar bazos

  Θα ξεμείνει από σχολιαστές το newsbeast.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει