Την συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και όλων των κλάδων των εργαζομένων ζητούν οι καθηγητές ώστε την Παρασκευή που αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, να κηρυχθεί 24ωρη γενικότερη απεργία, αντιδρώντας έτσι και στην επιστράτευση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.

Οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών που συνεχίζουν την συνεδρίασή τους υπεραμύνθηκαν των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών σε μεγάλη πλειοψηφία να υποστηρίξουν την απόφαση για απεργίες, αν και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε επιστράτευση. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν το κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μην υπακούσουν στην επιστράτευση και να μην παραστούν στις εξετάσεις.

Ο Βασ. Τζαφάς, πρόεδρος της ΕΛΜΕ νότιας Αθήνας τόνισε ότι οι καθηγητές καλούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να κηρύξουν 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου. Επίσης πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ έχουν εξουσιοδοτηθεί να εξετάσουν αν διαμορφώνονται όροι να «σπάσει» η επιστράτευση. Οι καθηγητές, από μόνοι τους ως κλάδος, είπε, δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην επιστράτευση, αν δεν δημιουργηθούν γενικότεροι όροι κινήματος.

Ο πρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Χρ. Ζαγανίδης είπε ότι η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, όπως και οι ηγεσίες των υπολοίπων εργαζομένων.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θέμις Κοτσυφάκης είπε ότι το σώμα των εκπαιδευτικών είναι οργισμένο, αγανακτισμένο και αποφασισμένο να αγωνισθεί.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση, ο νόμος προβλέπει αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στην χθεσινή ψηφοφορία των καθηγητών για την απεργία, ψήφισαν 22.000 σε σύνολο 88.000 καθηγητών. Το πρωί και η Ομοσπονδία των δασκάλων τάχθηκε στο πλευρό των καθηγητών, ενώ οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν σήμερα με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μ.Κεφαλογιάννη, ο οποίος, αφού άκουσε τα αιτήματά τους, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης ότι οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κανονικά και στην ώρα τους. Στη συνέχεια συναντήθηκαν και με τους υπεύθυνους του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές δύνανται απρόσκοπτα να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, προσκομίζοντας μόνο το δελτίο εξεταζομένου, που έχουν παραλάβει από τα Λύκειά τους.