Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλου με την ΟΛΜΕ, με τις πανελλήνιες εξετάσεις να παραμένουν «στον αέρα», καθώς οι εκπαιδευτικοί απειλούν με κινητοποιήσεις τις ημέρες των εξετάσεων.

«Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση. Η κυβέρνηση εμμένει στην αρχική της θέση. Υπό αυτή την έννοια δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Παπαχρήστος πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν φοβούνται το ενδεχόμενο επιστράτευσης. «Αν η κυβέρνηση διαλέξει να μας ντύσει στο χακί, τουλάχιστον θα επιστρέψουμε στα σχολεία με το κεφάλι ψηλά», είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης:

«Ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν πλάτη σε μια στιγμή όπου οι ελληνικές οικογένειες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες.

Η απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θα κατανοήσει την ανάγκη να βρίσκονται στα σχολεία την περίοδο αυτή» υπογράμμισε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας».

Η πλειοψηφία των συνδικαλιστών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει ήδη συμφωνήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν στις 17 Μαΐου, πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που προτείνουν 48ωρη απεργία πριν από τις εξετάσεις, και συγκεκριμένα στις 14 και στις 15 Μαΐου.

Μετά την αποψινή συνάντηση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αναμένεται να συνεδριάσει αύριο προκειμένου να καθορίσει τη στάση του με βάση τις απαντήσεις του υπουργού Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τα μέλη των παρατάξεων που προτείνουν απεργίες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων από τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα πρέπει να επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών και στη συνέχεια από τη γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών. Κι όλα αυτά αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 15 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.