Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στον Υμηττό, η οποία ξέσπασε στις 03:18 σε κατοικημένη περιοχή στην Παιανία κι έχει φθάσει ως τις κεραίες.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά, ενώ ενισχύθηκαν από νωρίς οι δυνάμεις που επιχειρούν.

Άνοιξαν οι δρόμοι στον Υμηττό, μάχη της πυροσβεστικής να μη φτάσει η φωτιά στο δάσος Καισαριανής

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε και πάλι πριν λίγο το τμήμα της Αττικής Οδού προς Καισαριανή και η λεωφόρος Κατεχάκη-Αλίμου, που είχαν κλείσει λόγω της φωτιάς στον Υμηττό.

Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αλλά στις διασταυρώσεις υπάρχουν παντού τροχονόμοι για να κατευθύνουν τους οδηγούς.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα στο να μην φτάσει η πυρκαγιά στο δάσος Καισαριανής και εκεί κάνουν συνεχώς ρίψεις τα εναέρια μέσα σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των ισχυρότατων επίγειων δυνάμεων.

Από την πρώτη στιγμή, στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και παράλληλα στο μέτωπο της φωτιάς έχει μεταβεί ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική έκταση, πλησίον της οδού Σερρών, στην Παιανία, και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Από την πρώτη στιγμή διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στην οδό Ιονίου, ενώ λίγο αργότερα διακόπηκε επίσης η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στη λεωφόρο Κατεχάκη, από το ύψος της οδού Πίνδου έως και Σακέτα, καθώς και στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου για Καισαριανή.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς φθάνουν συνεχώς δυνάμεις από την Αττική και από την περιφέρεια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Συγκεκριμένα από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο σε συντονιστικό ρόλο, καθώς και δύο ελικόπτερα του στρατού. Συνδράμουν επίσης δύο μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και δύο της περιφέρειας, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Δήμαρχος Παιανίας: Κάηκε ένα σπίτι, εκτεταμένες ζημιές σε ένα ακόμα

Ο Δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου μίλησε στο Open TV και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση και η πυροσβεστική προσπαθεί να την οριοθετήσει, ωστόσο, κάηκε ένα σπίτι ολοσχερώς κι άλλο ένα έχει εκτεταμένες ζημιές.

Δούρου: Καλύτερη η εικόνα

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στον Υμηττό, που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Υμηττό. Όπως είπε, η φωτιά έχει περιοριστεί μετά και από την κινητοποίηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, αλλά και τη συνδρομή οχημάτων της Περιφέρειας.