Το Σέιχ Σου «ξηλώνεται» λόγω του εντόμου-φονιά και οι επιτήδειοι καραδοκούν

Άγνωστοι κλέβουν τα ξύλα των υλοτόμων που εργάζονται στην περιοχή


ΕΛΛΑΔΑ
13:22
29/07/2019
Το Σέιχ Σου «ξηλώνεται» λόγω του εντόμου-φονιά και οι επιτήδειοι καραδοκούν
1
loading

Περίπου 8.000 χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλων έχουν συγκεντρωθεί από την ολοκλήρωση της αναγκαστικής κοπής στο 90% της πευκόφυτης έκτασης 3.500 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, η οποία προσβλήθηκε από το φλοιοφάγο έντομο-φονιά «Tomicus piniperda», σύμφωνα με τους υλοτόμους που επιχειρούν στο περιαστικό δάσος (ένα χωρικό αντιστοιχεί σε περίπου 300 κιλά).

Ο πρόεδρος δασικού συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση», Ευθύμης Τσίτσος, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως «ο συνεταιρισμός "Ένωση" συγκέντρωσε περίπου 5.000 χωρικά καυσόξυλων και ο δασικός συνεταιρισμός "Άνω Σταυρού", που εργάζεται στο δυτικό μέρος του δάσους, έβγαλε περίπου 3.000 χωρικά. Συνολικά από την αποψίλωση του περαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, έχουμε απομακρυνθεί περίπου 8.000 χωρικά ξυλείας. Ένα χωρικό καυσόξυλων για να κατανοήσετε καλύτερα την ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε 300 κιλά ξυλείας».

«Ήταν πολλά τα δέντρα που προσβλήθηκαν στη δυτική πλευρά του δάσους, στο Ρετζίκι και τις υπόλοιπες περιοχές όπου εργαζόμαστε τον τελευταίο ενάμιση μήνα, γι' αυτό και συγκεντρώσαμε τόσα καυσόξυλα», ανέφερε  ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού «Άνω Σταυρού», Μαργαρίτης Μαργαρίτης.

Ο κ. Τσίτσος επισήμανε ότι «ο κύριος όγκος των ξερών δέντρων έχει απομακρυνθεί από το Σέιχ Σου. Η ξυλεία θα μεταφερθεί με φορτηγά στο εργοστάσιο και υπάρχει και μηχάνημα θρυμματισμού των κλαδιών που έχουν μείνει στο δάσος. Έχουν μείνει κάποια "μπαλώματα", δηλαδή κάποια τμήματα που πρέπει να καθαρίσουμε και να αραιώσουμε για να συντηρηθεί το δάσος».

Αν και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοτόμησης σε ποσοστό που αγγίζει το 90% της προσβεβλημένης δασικής έκτασης, ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού διευκρίνισε ότι δεν θα φύγουν οι δασεργάτες από το Σέιχ Σου.

«Δεν θα φύγουμε από το δάσος θα παραμείνουμε εδώ, προκειμένου να επέμβουμε εάν χρειαστεί. Τόσα χρόνια που κάνουμε αυτή τη δουλειά δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο, το φλοιοφάγο αυτό έντομο έκανε πολύ μεγάλη ζημιά», είπε ο κ. Τσίτσος και τόνισε πως «εργαζόμαστε τώρα κάτω από την περιφερειακή οδό, κοντά στα σπίτια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην ενοχλούμε τους κατοίκους, αλλά είναι και δύσκολο να δουλεύουμε το μεσημέρι με 30 βαθμούς Κελσίου, που με τα αλυσοπρίονα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς».

Άγνωστοι κλέβουν τον κόπο των ξυλοκόπων

Ωστόσο, οι υλοτόμοι δεν είναι οι μόνοι που δρουν στην περιοχή, καθώς έναν τόνο ξυλείας έκλεψαν άγνωστοι από τα σημεία που συγκεντρώνονται τα καυσόξυλα, όπως κατήγγειλε ο κ. Τσίτσος.

Ο Απόστολος Φιλιππάκης, ένας από τους ξυλοκόπους που εργάζονται στο συγκεκριμένο σημείο και αντιλήφθηκε την κλοπή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι άγνωστοι δράστες «τα τελευταία δύο βράδια έκλεψαν με φορτηγάκι περίπου μισό τόνο ξυλείας σε κάθε "επίσκεψή" τους. Εμείς όλη την ημέρα, δουλεύοντας ασταμάτητα συγκεντρώνουμε περίπου επτά τόνους καυσόξυλων. Είναι αμαρτία αυτό που κάνουν, κλέβουν τον μόχθο μας, τα πληρώνουμε αυτά τα ξύλα στο Δασαρχείο, δεν μας τα δίνουν δωρεάν».

«Όπως μας ενημέρωσαν οι δασεργάτες, τα τελευταία δυο βράδια άγνωστοι έρχονται με αμάξι αγροτικού τύπου και κλέβουν ξύλα, περίπου έναν τόνο μας έχουν κλέψει. Είναι προσβάσιμο το μέρος και το βράδυ που επιστρέφουμε εμείς στα σπίτια μας έρχονται και μας κλέβουν» , κατήγγειλε ο πρόεδρος δασικού συνεταιρισμού Σταυρού «Ένωση».

Ο κ. Τσίτσος συμπλήρωσε: «Εμείς ειδοποιήσαμε το δασαρχείο και ελπίζω άμεσα να ενημερωθούν και οι αστυνομικές αρχές. Πάντως εμείς αποφασίσαμε τα βράδια να μένουμε επιτόπου, για να προστατέψουμε το μόχθο μας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Criskalts the real μπιντές

    Αφού ο Θεός δεν έκανε τίποτα...........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει