Εκτενές δημοσίευμα για την προχθεσινή επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση του ρατσισμού στην Ελλάδα.

«Διακόσιοι ξένοι εργάτες από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ζητούν το μεροκάματό τους κι αντ’ αυτού οι επιστάτες τους γαζώνουν με σφαίρες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 από αυτούς. Κι αυτό μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης έκθεσης του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου επισημαίνεται η αύξηση της ξενοφοβίας και της βίας σε βάρος μεταναστών στην Ελλάδα (…)», αναφέρει μεταξύ άλλων ο συντάκτης του άρθρου.

Όπως σημειώνει επίσης «τόνοι ολόκληροι φράουλας μαζεύονται κάθε μέρα», ενώ «οι Έλληνες, που στα σούπερ μάρκετ πληρώνουν ενάμισι ευρώ το καλαθάκι, αγνοούν κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται το μάζεμα».

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν αποκλειστικά μετανάστες, οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά, μένουν σε θερμοκήπια ή σε ετοιμόρροπα σπίτια. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται ασύστολα τη δεινή θέση τους και τους δίνουν 5, το πολύ, 6 ευρώ μεροκάματο. Αλλά κι αυτά είναι χρωστούμενα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το άρθρο, όπως δημοσιεύει η Deutsche Welle, αναφέρεται ακόμη στην υπερπληθώρα λαθρομεταναστών που μπαίνουν κυρίως από τα σύνορα με την Τουρκία, την υπηρεσία FRONTEX που έχει στείλει κι άλλες δυνάμεις για τον έλεγχο στα θαλάσσια σύνορα, αλλά την κατάσταση στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Στο επίκεντρο όμως του ενδιαφέροντος του γερμανικού Τύπου βρίσκεται και η έγκριση από τη γερμανική βουλή του πακέτου στήριξης της Κύπρου.

«Θα μπορούσε η βουλή να μην εγκρίνει το πακέτο διάσωσης; Η απάντηση είναι αρνητική, εκτός κι αν το κοινοβούλιο ήθελε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την πολιτική Μέρκελ, (διάσωσης του ευρώ), που στηρίζεται στο μεταξύ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τους Πράσινους», σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

«Δεν επρόκειτο για συζήτηση διατύπωσης θέσεων απέναντι σε μια κοινή γνώμη που απεχθάνεται τις επενδύσεις με δισεκατομμύρια γερμανών φορολογουμένων σε κατεστραμμένες οικονομίες. Καμιά παθιασμένη ομιλία συντηρητικού ή φιλελευθέρου πολιτικού, που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τους ευρωσκεπτικιστές του νέου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Καμιά φορά η πολιτική χάνει τα λόγια της», παρατηρεί από την πλευρά της η Die Welt.

«Ακόμη και η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα έχει τις διαστάσεις ενός γερμανικού ταμιευτηρίου», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Märkische Oderzeitung. «Παρόλα αυτά», συνεχίζει, «η πλειοψηφία στη βουλή πιστεύει ότι η Κύπρος χρειάζεται άμεσα τα 10 δισ. ευρώ».