Οριστική ρύθμιση του νομικού καθεστώτος των ακραίων οικοδομικών τετραγώνων στη θέση «Μπίλιτζα Πάρνηθας», στους Θρακομακεδόνες Αττικής, επιτεύχθηκε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο είχε προσφύγει ιδιοκτήτης ακινήτου στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή, ο ιδιοκτήτης είχε επανειλημμένα προσφύγει ατομικά, αλλά και συλλογικά μαζί με άλλους τριακόσιους ιδιοκτήτες ακινήτων, προς τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα των ακραίων οικοδομικών τετραγώνων (άρθρο 29 παρ.1 του ΓΟΚ), καθώς και των ανοιχτών οικοδομικών τετραγώνων (άρθρο 29 παρ.2 του ΓΟΚ) στην περιφέρεια του δήμου Θρακομακεδόνων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση της διοίκησης στο αίτημά τους.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είχαν θέσει ζήτημα άνισης μεταχείρισης για περιπτώσεις αιτημάτων έκδοσης οικοδομικής άδειας, καθώς η αντιμετώπιση εκ μέρους της διοίκησης, και ιδίως των αρμοδίων πολεοδομικών αρχών ελλείψει οριστικής νομικής ρύθμισης των περιπτώσεων των ακραίων και ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων, παρέμενε ασαφής, αποσπασματική και μη τεκμηριωμένη.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Αρχή, η διακριτική μεταχείριση εμφανιζόταν μάλιστα ακόμα και μεταξύ των μελών του ίδιου συνεταιρισμού στη θέση «Μπίλιτζα» στους Θρακομακεδόνες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη και απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στο Δασαρχείο Πάρνηθας επισημαίνοντας ότι στην περιοχή των Θρακομακεδόνων έχουν εκδοθεί αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή.

Ζήτησε επομένως να επιληφθούν του θέματος και να μεριμνήσουν για την οριστική νομική ρύθμιση του καθεστώτος των ακραίων και ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων του ΓΟΚ στη θέση «Μπίλιτζα Πάρνηθος» στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη συνεχίστηκε προς το ΥΠΕΚΑ, μέχρι τελικά να υπάρξει συγκεκριμένη νομική ρύθμιση του θέματος, η οποία περιελήφθη στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν. 4067/2012).