Την επαναδραστηριοποίηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, με ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ζητούν τα σωματεία των εργαζομένων από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και ζώνης Περάματος.

Εργαζόμενοι και από τα τρία ναυπηγεία θα πραγματοποιήσουν αύριο, στις 10 το πρωί, συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «ΤΡΙΑΙΝΑ», Βασίλης Καρακίτσος, θα πρέπει να υπάρξουν ενεργότερες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή έχουν συγκροτηθεί νομικά και τεχνικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τη διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να εξετάσουν τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να υπάρξει επαναδραστηριοποίηση των ναυπηγικών εργασιών.

Οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τα τέσσερα υποβρύχια που υπάρχουν μέσα στο ναυπηγείο, εκτός από το «Παπανικολής» που έχει παραδοθεί, θα μπορούσαν να απασχολήσουν τους εργαζόμενους για δύο χρόνια.

Το βασικότερο ζήτημα που θέτει η διοίκηση των ναυπηγείων, εκτός από τις καθυστερήσεις που είχαν γίνει στις πληρωμές με βάση τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, είναι και η απαγόρευση από την ΕΕ να κατασκευάζει εμπορικά πλοία ή πολεμικά πλοία τρίτων χωρών.