«Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν στη Μόρια, παιδιά σκέφτονται να αυτοκτονήσουν»

Το ρεπορτάζ της ΤΑΖ για τους «εγκλωβισμένους της Λέσβου»


ΕΛΛΑΔΑ
11:33
21/06/2019
«Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν στη Μόρια, παιδιά σκέφτονται να αυτοκτονήσουν»
29
loading

Εκτενές ρεπορτάζ της TAZ αναφέρεται για άλλη μια φορά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου. «Όταν άνοιξε η Μόρια το 2013 προοριζόταν για φυλακή προσφύγων» αναφέρει η ΤΑΖ. «Αλλά κάποια στιγμή έπρεπε οι αρχές να ανοίξουν τον καταυλισμό. Έπρεπε να φιλοξενηθούν πάρα πολλοί άνθρωποι. Επίσημα υπάρχουν 3000 θέσεις, αλλά τον περασμένο Οκτώβριο εδώ ζούσαν περίπου 10.000 άνθρωποι. Σήμερα ζουν σύμφωνα με στοιχεία 4390, εκ των οποίων 285 ασυνόδευτοι ανήλικοι.»

Το ρεπορτάζ περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια, καταγράφοντας μαρτυρίες τους. «Οι περιγραφές είναι παρόμοιες: πούλησαν τα πάντα για να φτάσουν εδώ, αρρώστησαν, έπρεπε να περιμένουν. Κάθε μέρα περιμένουν μια ώρα για φαγητό. Και ένα μήνα για γιατρό. Ένα χρόνο για τη συνέντευξη για το άσυλο. Μεγάλη αναμονή ακόμη και για τους ενήλικες. Αλλά πάνω από το ένα τρίτο στη Μόρια είναι παιδιά. Χάνουν πολύτιμο χρόνο. Σχολείο δεν υπάρχει, μόνο μια ελβετική ΜΚΟ οργανώνει μαθήματα. Το μόνο που γίνεται γρήγορα είναι οι επαναπροωθήσεις.

Όποιος θέλει να επιστρέψει εκεί από όπου ήρθε, μπορεί να πάει σε ένα γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και σύντομα μπορεί να πετάξει» αναφέρει το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Σύμφωνα με την Καρολίν Βίλεμεν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής». Όπως λέει χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άρρωστοι όχι μόνο επειδή έχουν έρθει από εστίες κρίσης και είχαν δύσκολο ταξίδι, αλλά και επειδή αρρωσταίνουν στη Μόρια. Σύμφωνα με τους ΓΧΣ «ένα στα τέσσερα παιδιά ή έφηβοι, τα οποία ξεκίνησαν θεραπείες με τους γιατρούς του διεθνούς οργανισμού αρωγής, σκέφτηκαν ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν».

Η ΤΑΖ σημειώνει επίσης ότι παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την κατανομή των προσφύγων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «στην ΕΕ δεν υπάρχει πλειοψηφία για έναν τέτοιο μηχανισμό κατανομής. Η Κομισιόν θέλει τα λεγόμενα hotspot όχι μόνο για λόγους καταγραφής. Ο κίνδυνος να παραμείνουν εκεί πρόσφυγες επί μακρόν επιτελεί και μια ακόμη στρατηγική λειτουργία. Πρέπει να τους αποτρέψει. Κι αυτό γιατί το Αιγαίο εξακολουθεί να είναι μια από τις δημοφιλέστερες οδούς διαφυγής».

Από την άλλη πλευρά, όπως παρατηρεί τέλος η εφημερίδα, «ούτε η Ελλάδα θέλει να χορηγήσει άσυλο. Είναι μια παράδοξη κατάσταση. Αντί μιας κανονικής διαδικασίας ασύλου, ελέγχεται αν η Τουρκία θα είναι για τους πρόσφυγες ασφαλής χώρα.» Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα «οι άνθρωποι να παραμένουν για χρόνια στα νησιά πριν επιτραπεί η μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και αφεθούν έτσι μόνοι τους. Ένα μέρος προσπαθεί να διαφύγει, για παράδειγμα προς τη Γερμανία. Αλλά με νόμιμο τρόπο αυτό είναι σχεδόν αδύνατον».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

29
σχόλια
 1. avatar Όλο σκέφτονται να αυτοκτονήσουν οι μωαμεθανοί λάθρομετανάστες…

  αλλά ποτέ δεν το κάνουν!
  Σε αντίθεση με τους Έλληνες που αυτοκτονούν σωρηδόν!
  Η χώρα βουλιάζει καθημερινά κι εμείς ολημερίς κι ολονυχτίς ασχολούμαστε με τους μουσλίμ και τους λοατκι...

 2. avatar Τίποτα δεν είναι αλήθεια από όσα ακούγονται. Είναι διαδόσεις που εσκεμμένα διασπείρονται από ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς κύκλους, που σκοπό έχουν να ρίξουν νερό στον μύλο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν μερικές μικροεντάσεις μεταξύ επενδυτών, φαινόμενο καθημερινό σχεδόν και οπωσδήποτε συνηθισμένο στους επενδυτικούς κύκλους. Ειδικά δε, όταν αναφερόμαστε σε μεγαλοεπενδυτές, όπως εν προκειμένω, μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως οι εντάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

  Δεν έγινε όμως τίποτα το τόσο σοβαρό, ώστε να δικαιολογεί την έκταση που παίρνει -και πάλι !!!- ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αντί να ευχαριστούμε τα ταξικά μας αδέλφια που μας έκαναν την τιμή να προτιμήσουν την χώρα μας ως τόπο επενδυτικών δραστηριοτήτων, αντί να χαιρόμαστε που έχουν φέρει την ανάπτυξη στον τόπο μας, είμαστε τελείως αχάριστοι και περιμένουμε κάθε φορά ένα τόσο δα μεμονωμένο περιστατικούλι για να αρχίσουμε τις ακροδεξιές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές κορώνες. Η αχαριστία όμως είναι πολύ κακό πράγμα και νομίζω πως θα πρέπει όλοι μας να σκεφθούμε και να προβληματισθούμε σοβαρότατα και ως άτομα και ως κοινωνικό σύνολο, μήπως με την συμπεριφορά μας συντελούμε στην δημιουργία αντιδιεθνιστικής ατμόσφαιρας, ρατσιστικών προκαταλήψεων και δημιουργούμε ψυχικά τραύματα στα ταξικά μας αδέλφια, που επαναλαμβάνω, μας έκαναν την τιμή να μας προτιμήσουν. Και καθώς όλα αυτά συντελούν και στην δημιουργία κακού επενδυτικού κλίματος, το συνολικό αυτό φαινόμενο είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να μας προβληματίσει όλους μας. Στέλνουμε αντιρατσιστικούς, αντιφασιστικούς, διεθνιστικούς αλληλέγγυους χαιρετισμούς προς όλους τους αδελφούς μας ταξικούς επενδυτές.

 3. avatar Ο Αριστερος Σωματεμπορας εισοδηματια απο ΜΚΟς

  Το αυγο του φιδιου,ο σπορος της ακροδεξιας πολιτικης οπως απο τα λογια του ειναι εμφανες οτι προσπαθει να σπιλωσει ανθρωπους που κανουν τα μεγιστα να βοηθησουν συνανθρωπους

 4. avatar ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ Κ ΓΡΑΦΩ ΤΑ ΙΔΙΑ Κ ΤΑ ΙΔΙΑ

  MORIA IS THE PLACE TO BE!!!

 5. avatar Λιμενικός

  Μετανάστες είναι όσοι έρχονται νόμιμα, αφού δηλ. έχουν κάποια άδεια, έχουν εξασφαλίσει κάποια δουλειά, έχουν περάσει ίσως κάποιες ιατρικές εξετάσεις, όπως κάναν οι πατεράδες μας και οι παππούδες που πήγαιναν στη Γερμανία, Βέλγιο, Αμερική και αλλού. Αυτοί έρχονται απρόσκλητοι και είναι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και αν κάποιοι λένε ότι δεν είναι λαθρομετανάστες, τότε να μας πουν ποιοι πρέπει να λέγονται λαθρομετανάστες. Αν κάποιοι Ευρωπαίοι \"φίλοι\" μας πιστεύουν ότι δεν τους προσφέρουμε τις απαραίτητες ανέσεις, τότε δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να τους τους στείλουμε, για να παραδειγματισθούμε ως προς το τι θα έπρεπε να τους προσφέρουμε.

 6. avatar Φαίη Τ

  Ο διεθνισμός και η αγάπη του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες περιορίζεται στα οφέλη που προκύπτουν για τις ΜΚΟ, τους άεργους κοπρίτες του κομματικού σωλήνα και τους ημέτερους επαγγελματίες τα επαγγέλματα των οποίων σχετίζονται με τη φιλοξενία των προσφύγων και λαθρομεταναστών. Ολοι αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια. Στην Ελλάδα της συμμορίας ΣΥΡΙΖΑ η αλληλεγγύη είναι το πλέον επικερδές επάγγελμα

 7. avatar Kiousis

  Οι πυροπαθείς στην Ηλία μετά από δέκα χρόνια ακόμα σε κοντέινερ μένουν.....Στη Μάνδρα εγκαταληψη,στο Μάτι χάλια μαύρα.....Δε μας παρατάτε με τους λάθρο;

 8. avatar ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ…

  οι περισσοτεροι για να μενουν στη μιζερια ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΤΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ \'ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ\' Αυτο και αν ειναι κακοποιηση! Χρησιμοποιουνται επιτηδες για να καλυπτουν με τη δικη τους μιζερια, την μιζερη ζωη των Ελληνων! Δεν συνορευουν οι χωρες τους με την Ελλαδα. Δεν ηταν υποχρεωμενη η Ελλαδα να δεχεται απεριοριστο αριθμο μεταναστων. Οι αλλες χωρες φυλανε τα συνορα τους. Ακομα και τα Σκοπια εχουν τσιπα και προστατευονται. Η Ελλαδα που εχει μια ξετσιπωτη και ανηθικη κυβερνηση που προδιδει και λεει ψεμματα με απιστευτη ευκολια και ανεση εκανε και την Ελλαδα ξετσιπωτη χωρα με αφυλακτη διαβαση σε ολους. Ακομα και στην εχθρικη Τουρκια. Οι προδοσιες επιβραβευονται απο την γερμ. ΕΕ οπως η παραδοση της Μακεδονιας στους Σλαβους. Καθε παραδοση ελληνικης ιδιοκτησιας και εθνικης κληρονομιας επιβραβευεται!...τα ραπισματα και ο βουρδουλας...ειναι για να μην ξεχνιομαστε και να μας θυμιζουν ποιος κανει κουμαντο οπως οι αποικιοκρατες στους σκλαβους...

 9. avatar Να μεταφράσουμε το ρεπορτάζ σε όλες τις γλώσσες και να πετάξουμε φυλλάδια στις χώρες τους να γλιτώνουν την ταλαιπωρία.

  Έίμαστε σεκλετισμένοι και τα δωμάτια ρεζερβέ.
  Άμε στο καλό.

 10. avatar Apentaros

  Γιατι είναι υπεύθυνο το κράτος για τους λαθρομετανάστες;;; Αφου όλοι κόπτονται για τους νόμους γιατι σε αυτή την περίπτωση που έχουμε παράνομη έλευση σε χώρα δεν εφαρμόζεται ο νόμος;;; Γιατι αυτοι οι παράνομοι λαθρομετανάστες να έχουν παράνομα την ευνομία του κράτους;;; Η μεγαλύτερη κατάρα στην Ελλάδα του 2019 είναι να είσαι Έλληνας!!!

 11. avatar Ζάχαρη την περνάνε

  Άλλοι πληρώνουν κάμπινγκ για να κάνουν διακοπές ως σκηνίτες και καταλήγουν και με τα μούτρα χάμω όταν στερέψει το χρήμα και αναγκαστούν να επιστρέψουν. Τους έχουμε σορολόπ χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα, χωρίς χρονοχρέωση, με όλα πληρωμένα σε απεριορίστου χρόνου διακοπάς σε κάμπινγκ περιζήτητων νησιών του Αιγαίου με θέα τη θάλασσα και μας κατακρίνουν .....
  Ρε δε πα να γαργαλιστούνε ..... Ήταν καλύτερα εκεί που ήταν ;

 12. avatar Gotham city-Batman returns

  Εδώ εμείς στην Μυτιλήνη να δεις τι φρίκη περνάμε τόσα χρόνια. Να μην μπορείς να κυκλοφορησεις, να μην μπορείς να αφήσεις τα παιδιά σου να παίξουν, να μην μπορείς να κυκλοφορησεις βράδυ.Να αφοδευουν όπου να ναι, να κλέβουν και άλλα πολλά που η αστυνομία ξέρει αλλά δεν βγαίνουν προς τα έξω. Όσο για την δυστυχία τους μπορείς να το πεις μόνο για τα πολύ μικρά παιδιά. Οι υπόλοιποι περνούν ζωαρα. Τσάμπα όλα. Πηγαίνετε στις αρχές του μήνα στα atm να δείτε τι γίνεται. Ρωτήστε να δείτε που πάνε τα χρήματα; Όλοι με ένα μπουκάλι ουίσκι γυρνούν. Δεν έχετε ιδέα πως ζουν. Στην χώρα θα σαπιζαν στην φυλακή για τα αδικήματα που κάνουν. Τουλάχιστον δεν κράτησαν τις οικογένειες να διώξουν τους επικίνδυνους. Έγιναν πρόσφυγες χωρίς να είναι. Ίσως οι συριοι το 2015.Τι πρόσφυγες είναι μαροκινοι και αλγερινοι δεν ξέρω.

 13. avatar ΧαχΑλεξης ΧωριςΤσιπας

  Ναι αλλα κλεισαμε την Αμυγδαλεζα! Ηταν δικαιο και εγινε πραξη

 14. avatar «Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν στη Μόρια, παιδιά σκέφτονται να αυτοκτονήσουν»

  ζουγκλα καταντησαμε!!!!!!! δηλ που ζουμε Θεε μου!!!!???
  σιγουρα φταινε οι σταυροφοριες, η ακροδεξια, ο σαμαρα, η επταετια και ο βασιλιας κοκος ο Α\'

 15. avatar freddistas

  Μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια, η αριστερά κατάφερε να γκριζάρει τα νησιά μας και σε λίγο και ολόκληρη τη χώρα με το επίσημο άνοιγμα των συνόρων και την εισβολή χιλιάδων Αφγανοπακιστανοαφρικανών στη δόλια χώρα μας που ακολούθησε. Τα νησιά μας καταστραφήκαν για πάντα πλέον άσχετα αν οι νησιώτες το έχουν αντιληφθεί ή όχι ακόμη (η παραμύθα της αριστερής αλληλεγγύης-της μάσας-καλά κρατεί ακόμη και οι χαρακτηρισμός φασίστας και ρατσιστής πάει σύννεφο σε όποιον τολμήσει και αντιδράσει ή έστω να αναρωτηθεί που πάει αυτή κατάσταση!).

 16. avatar λυση απλη

  να ανοιξουν τα σπιτια σου οι αριστεροι νησιωτες με τα μπιμπερο που θελουν νομπελ.....

 17. avatar sans frontières, pourquoi?

  ....Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άρρωστοι όχι μόνο επειδή έχουν έρθει από εστίες κρίσης και είχαν δύσκολο ταξίδι.... Και ποιος τους είπε να έρθουν και να τσεπώνουν-παντελονιάζουν τζάμπα επιδόματα, πληρωμένα με αίμα και ιδρώτα, από τους νόμιμους κατοίκους και πολίτες της χώρας, παρασιτούν στο σύστημα υγείας που ώρα με την ώρα βουλιάζει με την αλόγιστη αχρηστερή φασιστερική αυθαίρετη χρήση υπέρ των ορίων του προ πολλού. Εν ολίγοις γκόου μπακ στις χώρες σας, ο πόλεμος, όπου υπήρχε, έχει τελειώσει, γιαυτό και είναι καθαρά πλέον παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από άλλη χώρα υποδοχής. Φυσικά δεν περιμένουμε να καταλάβουν και να παραδεχτούν τα αυτονόητα οι MSF που πρέπει να θυμούνται και τι αθλιότητες έπραξαν κάποια άθλια στελέχη τους στην πολύπαθη Λιβύη.

 18. avatar gholum

  Πρώτη φορά βλέπω ρατσιστές γιατρούς χωρίς σύνορα!

 19. avatar Να ανοίξουν τα σύνορα οι ευρωπαιοι

  Αλλιώς να τουμπεκιαστουν όλοι. Γουρούνια

 20. avatar Ευδοκία

  Είναι πράγματι αστείο! Απαιτούν από τη φτωχή Ελλάδα που δεν έχει να θρέψει τα παιδιά της, να ταίσει τους ξένους! Κι επειδή δεν το κάνει οι ξένοι που τη φτωχοποιησαν και έκλεισαν οι ίδιοιτην πόρτα στους πρόσφυγες, τη βρίζουν...Καλό κι αυτό..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει