Γονείς σήκωσαν μαθητή στα χέρια για να επισκεφθεί την Ακρόπολη

Η καταγγελία για το αναβατόριο και η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού


ΕΛΛΑΔΑ
11:36
07/06/2019
Γονείς σήκωσαν μαθητή στα χέρια για να επισκεφθεί την Ακρόπολη
3
loading

Στα χέρια σήκωσαν μαθητή που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο ο πατέρας του και άλλοι γονείς, κατά την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη, καθώς το αναβατόριο, με το οποίο θα ανέβαινε με το αμαξίδιό του, ήταν εκτός λειτουργίας.

Το περιστατικό - ντροπή για το διεθνούς εμβέλειας μνημείο συνέβη, σύμφωνα με την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού, το Σάββατο 30 Μαρτίου.

Όταν έφτασαν στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο της τριήμερης εκδρομής της ΣΤ' δημοτικού στην Αθήνα, οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν πως το αναβατόριο ήταν εκτός λειτουργίας. «Είχε μεγάλη λαχτάρα να βρεθεί μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους του, στο μνημείο-σύμβολο της πατρίδας μας, και ο πόνος που ένιωσε από αυτόν τον αποκλεισμό δεν μπορεί να περιγραφεί» αναφέρει για τον μαθητή με αναπηρία ο Σύλλογος γονέων στην επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Πολιτισμού και την Α΄Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα γράφουν, δεν ήταν μόνο το συγκεκριμένο παιδί που χρειάστηκε να σηκωθεί στα χέρια για να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Το ίδιο συνέβη και με μαθήτρια γαλλόφωνου σχολείου, που μετακινούνταν με αμαξίδιο, και χρειάστηκε να τη σηκώσουν κι εκείνη στα χέρια για να δει το μνημείο, οι άνθρωποι που τη συνόδευαν.

«Για πολλούς ανθρώπους, Έλληνες και μη, το να επισκεφθούν την Ακρόπολη αποτελεί όνειρο ζωής. Έχουμε το δικαίωμα να τους το στερούμε;» διερωτώνται ρητορικά οι γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

​Στην ανακοίνωση- απάντηση που εξέδωσε για το θέμα χθες το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει πως η ηγεσία του δεν είχε ενημερωθεί και πως πλέον το αναβατόριο λειτουργεί. Το υπουργείο τονίζει πως προχωρά «σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας» και πως έχει ήδη απευθυνθεί ήδη σε ειδικούς για προτάσεις και προσφορές.

Η ανακοίνωση κλείνει με τη συγγνώμη για τις καθυστερήσεις και με τη διαβεβαίωση πως γίνονται αποφασιστικές κινήσεις για τη εξεύρεση οριστικής λύσης.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Η επιστολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού και το ατυχές συμβάν κατά την επίσκεψη του εν λόγω σχολείου στο χώρο της Ακρόπολης, έφεραν στη δημοσιότητα το ζήτημα του αναβατορίου για τους ανάπηρους επισκέπτες του μνημείου.

Τον Αύγουστο του 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ακρόπολη απέκτησε αναβατόριο προς χρήση από τους ανάπηρους επισκέπτες της, στο πλαίσιο της επιβεβλημένης πολιτικής καθολικής προσβασιμότητας και ίσης μεταχείρισης όλων των πολιτών. Ωστόσο η επιλογή του συγκεκριμένου αναβατορίου και ο σχεδιασμός που έγινε τότε άφησαν ανεπίλυτα αρκετά ζητήματα. Το αναβατόριο που επελέγη είναι εργοταξιακό, δεν χωράει φορείο και δεν φτάνει μέχρι τον περίπατο, όπου βρίσκεται ο ανάπηρος επισκέπτης, καθιστώντας αναγκαία τη λειτουργία μιας επιπλέον ειδικής πλατφόρμας. Σήμερα το αναβατόριο παρουσιάζει περαιτέρω προβλήματα, λόγω παλαιότητας και μη επαρκούς συντήρησης, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να διακόπτεται συχνά.

Δυστυχώς, η υπηρεσία δεν αξιολόγησε, ως όφειλε, τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν ενημέρωσε σχετικώς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν επέδειξε τη δέουσα ευαισθησία ώστε να απαντήσει στην προαναφερθείσα επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Όπως προέκυψε μετά από σημερινή επιτόπια αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά και τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ήρθε σε γνώση μας το θέμα, το αναβατόριο ΑΜΕΑ λειτουργεί. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν προχωρούμε σε κινήσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όπως αξίζει στο πρώτο μνημείο της χώρας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την αντικατάσταση του παρόντος αναβατορίου με ανελκυστήρα πλαγιάς που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και θα καλύπτει όλες τις μορφές αναπηρίας, επιλύοντας επίσης και το πρόβλημα της ειδικής πλατφόρμας. Έχουμε ήδη απευθυνθεί σε ειδικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συλλέξουμε προτάσεις και προσφορές.

Ζητούμε συγγνώμη εκ μέρους των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για τις καθυστερήσεις που έχουν επιδείξει  και, μετά την αποκατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου, που έχει ήδη επέλθει, διαβεβαιώνουμε ότι κινούμαστε αποφασιστικά για την εξεύρεση οριστικής λύσης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Franzen

    Αίσχος

  2. avatar ΓΑΙΔΟΥΡΕΙΟΣ

    Τι σημαινει\"δεν ειχε ενημερωθει η ηγεσια\";. Δεν επρεπε να λειτουργει δηλαδη;..Θελετε και επισκεπτες και να πουλατε πολιτισμο;..Βαρβαροι ειστε,οποιοι κι αν ειστε.Ντροπη.

  3. avatar Χαχα

    Προ ετων ένας ονομαστός καθηγητής γυναικολογίας του πανεπιστημίου της λωζανης ελβετιας πήρε στην πλάτη του τον απο πολυομυελιτιδα πάσχοντα και ζώντα σε σιδήρου πνεύμονα γιο του ( το πως τα κατάφερε αυτό ειναι μια αλλη ιστορία) για να επισκεφθεί την Ακρόπολη . Το γεγονός αυτό τότε το είχε αναφέρει και σε εκπομπή η ΕΡΤ. Ηταν ενας ΑΝΘΡΩΠΟΣ με πολυ ανθρωπισμό. Τον λέγανε MERTZ . Τον γνώρισα προσωπικά . Ηταν καθηγητής μου . Αιώνια η μνήμη του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει